Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали–домакин на деветото издание на Инициативата „Мултикултурният град”

 11 Май 2016


Тазгодишното издание на Инициативата „Мултикултурният град” се открива на 21 май
по повод Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие, който се отбелязва от 2001 г. по идея на ЮНЕСКО. Първото събитие в тазгодишната културна програма на Инициативата е гостуваща обща изложба на авторски екип от ОЕБ (Организация на евреите в България) „Шалом” с ръководител Зафер Галибов. Самият Зафер Галибов е носител на бронзов медал на ЮНЕСКО за творчески постижения и е един от родните фотографи, често представящ България зад граница. Роден е във Видин от майка еврейка и баща мюсюлманин. Работи в лабораторията по цифровизация на научното и културното наследство към Института по математика и информатика на Българската академия на науките.
Тазгодишната програма на „Мултикултурният град” включва разнообразни събития в периода от 21 май до 10 юни. Първият фото-пленер за тази година „Чудесата на Източните Родопи” в Дъждовница е от „изнесените” извън града културни събития, какъвто е и „Урок по ладино” – лекция в читалището в Енчец от изследователя Леон Бенатов за един от умиращите световни езици, който се е говорел и в Кърджали до 1948 г.
Видео-презентации преди месец Рамазан, посветени на най-старите джамии и няколкото запазени синагоги в България като част от културно-историческото наследство на страната, ще покажат Арт движение КРЪГ и ОЕБ „Шалом” пред гости и посетители в джамията в Кърджали на 3 юни (петък) от 10.00 ч.
За тазгодишната „Зона Култура” отново ще отворят врати Тютюневите складове, където на 4 юни от 19.00 ч. започва концерт на млади изпълнители по повод 40-години от отплаването на яхтата „Кор Кароли” на околосветско плаване на кърджалиеца кап. Георги Георгиев, който е роден на тази дата. По-късно през юни младежка акция „Мултикултурни ключове” ще маркира градски пространства в района на Пазара на производителите с артинсталации, препращащи към мултикултурната памет на града.
Наградата „Мултикултурният човек” ще бъде връчена на 21 май (събота). Нейни носители досега са актьорът Нуреддин Мехмед, проф. д-р Петър Гарена и инж. Хасан Азис. Наградата “Мултикултурният човек“ е учредена от Арт движение КРЪГ и представлява статуетка и грамота. Връчва се ежегодно на кърджалиец, където и по света да се намира той – за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Тя има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст. За първи път тази година тя ще бъде „поделена” между двама кърджалийци.


 Прочитания: 1329 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign