Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Откри се изложбата „Нов живот” – мостът на времето”

 12 Май 2016

С официалното откриване на изложбата „Нов живот” – мостът на времето” във фоайето на театър „Димитър Димов” днес започнаха празничните прояви по случай 60 години от създаването на Регионалния всекидневник на Източните Родопи вестник „Нов живот” . Присъстваха много гости, дългогодишни журналисти , работили в печатното издание, сътрудници, верни читатели, колеги , ученици.
В едната част на фоайето юбилярите представят фотоси на страници от вестника през годините от създаването му до днес. И още експонати представящи нагледно как се е правил вестникът в първите години - печатни машини „Марица” , фотографски ленти , първите фотоапарати, запечатали изключителни моменти от живота на Източнородопския край след 1956 г. - събития и личности.
В Другата част на фоайето най-младите приятели на в. „Нов живот” – Фотоклуб „От черно до бяло” при ОДК представят своя експозиция.
Развълнуван, главният редактор на в. „Нов живот” и журналист с повече от 30 години стаж Иван Бунков поздрави гостите и откри изложбата. „Нарекохме програмата „нов живот” и приятели”, защото ако ги нямаше приятелите, нямаше да го има и „Нов живот”. Дълго време се чудехме дали да отбелязваме тази годишнина. Честно казано обаче, не може да се премълчи такова минало. Когато отворих теченията на вестника си спомних имената на моите колеги от Мара Михайлова насам, някои от които са вече на оня свят. Това не ми дава мира. Затова решихме, доколкото ни са силите, да се съберем с помощта на нашите приятели, и да създадем тези празници и с помощта на Община Кърджали, които са много силен логистичен партньор, в навечерието на 24 май.”, каза Иван Бунков.
Екипът на Регионалния всекидневник в. „Нов живот” бе поздравен със своята 60 годишнина от областния управител Илия Илиев и кмета на общината инж. Хасан Азис.
„60 години сами по себе си са показателни за пътя, който е извървян и пътя, който има да извървява „Нов живот”. Сигурен съм, че през тези 60 години много от хората – и като журналисти, и като поети и писатели, и хора издавали книги, първите им стъпки са започвали от „Нов живот”. На 60-годишния юбилей трябва да се отдаде заслуженото на поколения журналисти, писатели, които са се утвърждавали като творци на страниците на „Нов живот”. Но най-важното е, че вестника продължава да вълнува всеки ден хората, които очакват да научат от вестника си какво се случва около тях”, каза в приветствието си кметът инж. Хасан Азис.
След откриването на Изложбата „Нов живот – мостът на времето” във фоайето на театър „Димитър Димов” започна и първата литературна среща с трима автори – Иван Бунков, Иво Георгиев и Петър Чухов, която се организира от Регионална библиотека „Никола Вапцаров” – Кърджали, в партньорство с Филиала на Пловдивския университет „Любен Каравелов” – Кърджали и в. „Нов живот”.Проявата е в рамките на Националната библиотечна седмица под надслов „Библиотеката – място за всеки”.
Довечера от 17 часа е срещата с писателя Тодор Коруев, който ще представи книгата си „Разбойничеството в Златоградско” .
Програмата по повод 60-годишния юбилей на в. „Нов живот” продължава и на 13 и 14 Май . Тържественият концерт е в събота от 18 часа в залата на театъра с участието на оркестър „Тракия” Иво Папазов и младата и талантлива изпълнителка Богдана Петрова.

Още снимки
 Прочитания: 1986 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign