Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж.Хасан Азис: Кърджали има вече нов отрасъл –атомобилостроенето и предлага пазар за 500 млн. души

 15 Май 2016

Премиерът Бойко Борисов, посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, един от съсобствениците „Теклас България” Раул Данон и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис прерязаха лентата на трети завод, цех за миксиране на каучук и складови бази на фирмата. На церемонията присъстваха министърът на транспорта Ивайло Московски, народният представител от ДПС Ердинч Хайрула областният управител на Кърджали Илия Илиев, кметове на общини от Кърджалийска и Хасковска област, бизнесмени, работници и жители от съседните общини и населени места. „Когато местната власт работи за интересите за хората, нещата се случват, а когато хората по места си изберат свестен кмет, лесно е на държавата да помага”, каза премиерът Бойко Борисов.Той поздрави собствениците Данон с инвестираните досега над 100 млн.лв., откритите близо 2000 работни места и внесените около 13 млн.лв.данъци в бюджета.„Имаме два пътя. Единият - да строим заводи, да се разкриват работни места, да идват инвеститори т.е. да продължаваме този път на толерантност и приятелство, за да градим държавата си или да се поддаваме на глупости и да воюваме.За да дойдат Данон да инвестират в Кърджали, значи в държавата има стабилност. Затова трябва да продължим по този път, заяви Борисов.„Кърджали има вече нов отрасъл –атомобилостроенето. Кърджали е място, което предлага пазар за 500 млн. души”, каза кметът инж.Хасан Азис. Той припомни, че преди 10-на години мястото, където сега е „Теклас” е било пущинак и поле без никаква перспектива, а днес в компанията работят над 1700 души. В изказването си Азис подчерта, че изграденият завод дава няколко много важни знаци, които трябва да бъдат посочени и видени. Най – важният е, че е добър пример как местната власт може да намери инвеститор, да го убеди да инвестира и да положи цялата си инситуционална подкрепа, за да се стигне до трети завод и да се мисли за изграждане на 4- ти.Азис допълни, че заедно с колегите си кметове на другите общини в региона съдействат активно за осигуряване на работници за фабриката. Инж.Азис благодари на премиера, на турската държава и на колегите си за това, че са повярвали, че в Кърджали може да се развива бизнес с такива мащаби.
Н.Пр. посланикът на Турция Сюлейман Гьокче поздрави семейство Данон за сериозната инвестиция в Кърджали. Според него има особен символ и важно значение, че на откриването на третия завод присъства и премиерът Борисов.„Това подчертава, че тази инвестиция е важна не само за област Кърджали, но и за отношенията между Турция и България. Тази инвестиция ще помогне не само за икономическото развитие на региона , но за развитието на икономическите отношения между нашите две страни”, подчерта посланик Гьокче. Един от съсобствениците на „Теклас –България” Раул Данон в изказването си подчерта решимостта холдингът да се разширява и продължава да инвестира в България с подкрепата на българското правителство.Данон припомни, че за 5 години предприятието се е разраснало 10 пъти. Днес има 1700 служители и работници и годишен оборот над 200 млн.лв. Компанията е експортно ориентирана, нейни клиенти са по цял свят, а 80 н а сто от колите, които се произвеждат в Европа имат марка „Теклас- България”.Основни клиенти на фирмата са VW, Daimler, Mercedes, BMV, Volvo, Renaut, Fiat. Раул Данон акцентира на идеята в скоро време да се изгради в България Изследавателски и развоен център, предназначен изключително за хибридни и електрически коли, в който ще бъдат привлечени специалисти и научни работници.
Министър-председателят и гостите направиха оглед на третия завод. В края на посещението Бойко Борисов, дипломат №1 на Турция в България Сюлейман Гьокче, кметът на Кърджали инж.Хасан Азис, съсобственикът на компанията Раул Данон, областният управител Илия Илиев засадиха чинар в двора на компания „Теклас”.
Фирмата, която има три фабрики в Кърджали за изминалата година, е вложила 7 млн. лв. в иновативен производствен процес чрез раздуване на инжинерни пластмаси. През 2014 г. получи наградата за „Инвестиция в иновативен бизнес“ на Българската агенция за инвестиции. „Теклас България“ бе номинирана на второ място и в категорията „Инвестиция в човешки ресурси“ .
Още снимки
 Прочитания: 1336 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign