Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Мултикултурният град” стартира на Световния ден на културното многообразие -21 май

 20 Май 2016

На 21 май (събота), Световен ден на културното многообразие, се открива деветото издание на Инициативата „Мултикултурният град” с гостуваща изложба на членове на Фотоклуба към Организацията на евреите в България „Шалом”. Фотоклубът „Шалом” с ръководител Зафер Галибов е създаден през 2011 г. Членовете му са инженери, лекари, учители, математици. Събират се всяка седмица, за да изучават история на фотографията, провеждат практики, участват в пленери у нас и в чужбина, правят фото-изследвания и авторски изложби – както общи, така и самостоятелни. Пътуват по собствени проекти по целия свят и създават портфолиа от всяко пътуване, които се обработват, дискутират и архивират за подходящи поводи и презентации. Между последните фото- дестинации са културни и исторически забележителности в Хърватия, Испания, на остров Корфу, в Турция, Израел, Нова Зеландия, Италия, САЩ и т.н. Във фотообективите са запечатани истории с полицаи и афроамериканци, животът на „Бродуей”, събития от Централ парк в Ню Йорк. Съхраняват се и 400 снимки от Музея на изкуствата във Филаделфия.
Фотоклубът е в Кърджали по покана на Арт движение Кръг, за да представи обща изложба в Арт галерията на 21 май от 18.30 ч., като заедно с това ще участва във фотопленер в Дъждовница на тема „Чудесата на Източните Родопи” (20-25 май), ще представи урок за един от умиращите световни езици ладино в читалището в Енчец (27 май), а на 3 юни от 10.00 ч. ще участва в презентация на последните останали синагоги в България в джамията в Кърджали.
Организацията на евреите в България „Шалом” развива активна дейност в сферата на културата с цел да популяризира еврейското творчество, да съдейства на творци от еврейски произход за развитието им в сътрудничество с културни организации от страната и с културни институти в чужбина. Това е цел, която е наследена още от предшествениците на организацията – Консисторията (1920-1950) и Обществената културно-просветна организация на евреите в България (1957-1990). Няма сфера от изкуство и културата у нас без силно еврейско присъствие, както през годините, така и днес – от Елиас Канети и Валери Петров, до Панчо Владигеров и Николай Кауфман, от Леон Даниел и Ицхак Финци, до Жул Паскин и Борис Шац. Поетът Давид Овадия е родом от Кърджали, а кърджалийката Ангелина Рашкова е участник в авторския екип на арх. Елко Хазан, който публикува ценното изследване „Кратка илюстрована поселищна енциклопедия на еврейските общности в България и техните синагоги” (2011). Клубове по театрално, приложно, танцово и хорово изкуства, за литература и древни езици преоткриват и съхраняват еврейската културна традиция и инициатива.

Още снимки
 Прочитания: 1415 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign