Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Д-р Тодор Черкезов и Бурханедин Ардагил – носители на наградата „Мултикултурният човек“

 23 Май 2016


Доц. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" и художникът-карикатурист Бурханедин Ардагил са тазгодишните носители на наградата „Мултикултурният човек". Призът е учреден от Арт движение КРЪГ и представлява статуетка и грамота. Връчва се ежегодно на кърджалиец, където и по света да се намира той–за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие.„Наградата има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст.За първи път тази година тя е „поделена” между двама кърджалийци”, съобщи Радост Николаева, директор на Арт движение Кръг.
На специална церемония в Артгалерия кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, носител на наградата „Мултикултурният човек" за 2015 г., връчи на двамата номинирани стъклената статуетка и грамота.
„ Радостно е, че тази награда все повече се утвърждава.През последните години тя стана част от празничните прояви по случай 24 май. Важно е също, че досега никой и по никакъв повод не е оспорил номинациите, защото нейни носители са хора общественици, добре познати в Кърджали и далеч извън пределите на града ни, хора доказали се и професионално, и със свой сериозен принос в духовния живот на Кърджали”, каза при връчването на наградите кметът инж.Хасан Азис. Той подчерта, че мултикултурализмът все повече излиза на повърхността на обществото ни като необходимост, като нещо, което трябва да се възпитава. Инж. Азис поздрави тазгодишните носители и връчи наградите.
„Щастлив съм, че съм сред вас, за да получа тази голяма награда”, каза големият художник -карикатурист Бурханедин Ардагил, пристигнал специално за случая от Истанбул.Той благодари на съгражданите си за високото отличие и пожела на кърджалийци да живеят в разбирателство и припомни думите на големия Назъм Хикмет ”Живейте, хора, в тази голяма гора, както живеят дърветата в мир и братство. Бъдете винаги усмихнати и добри.Живейте така, както сте в къщата на баща ви”, сподели още художникът при получаване на статуетката.
„Изключително съм развълнуван, защото няма място по –достойно от Кърджали за номинацията за наградата „Мултикултурният човек”.
Това, което чувствам в момента е нещо, което ме връща назад във времето и спомените. Аз съм живял дълги години в махалата на пазара, където всички етнически групи бяха достатъчно добре представени. Основното, което считам, е дълбокото ми убеждение да допускам възможността хората да бъдат различни, да живеят с тези различия и да приемам тези различия. Приемам тези различия не само в някакъв свой личен аспект, а като гражданин, като общественик и като ръководител в различните етапи на моя живот”, каза д-р Черкезов. Според него да дадеш правото и да уважиш правото на хората да бъдат различни означава да скъсаш веригите. ”А веригите са два вида. Едните са външните, които ни налагат политиката, великите сили, конюнкгурата... По – страшни са веригите, които са в самите нас - обремененостите, предрасъдъците, които ни отвеждат към други далечни исторически епохи и по- малко ни водят към съвременността и днешното време. Без да скъсаме тези вътрешни вериги, ние не можем да постигнем свободата на мултикултурното общество”, подчерта в изказването си д-р Черкезов.
По думите му 24 май е празник, който обединява и трябва да бъде тачен от всички граждани на страната.”Българската култура трябва да възприемаме като шарена черта от културите от всички етнически групи, които съставляват българския народ”, каза директорът на МБАЛ.
„Свободата да приемаш другия и различния е истинска ценност.Затова трябва да забелязваме хората, които са разкъсали онези вътрешни вериги, за които говори д-р Тодор Черкезов. И както каза Бурханедин Ардагил, нека пазим онази гора, в която всеки трябва да се чувства сигурен, за да устояваме на ураганите на времето”, сподели още кметът на Кърджали.Инж.Азис благодари на Арт движение КРЪГ за умението да открива и номинира безспорни личности на Кърджали и честити в аванс на всички присъстващи празника 24 май.
На церемонията при връчване на приза „Мултикултурният човек” присъстваха и първите негови носители-актьорът Нуреддин Мехмед / 2013г. / и енорийският свещеник проф. д-р Петър Гарена /2014 г. /.Двамата поздравиха по оригинален начин наградените–отец Петър изненада с изпълнение на кавал, а Нуреддин Мехмед с монолог от пиеса на Молиер. Гости на церемонията бяха много кърджалийци, общински съветници, колеги и приятели на тазгодишните носители на наградата, журналисти.


Доц. д-р Тодор Черкезов, дм e изпълнителен директор на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" Кърджали от 2002 г. до днес. Роден е през 1956 г. в Кърджали. Завършва медицина във ВМИ-Пловдив. Носител е на следните награди: Специалната награда на Българското дерматологично дружество на името на проф. П. Попхристов за развитието на дерматологията в България. Ппрез 2003 г. е удостоен със званието „Лекар на годината” на областно ниво, а през 2006 г. получава националното отличие „Лекар на годината-2006” на БЛС. През 2007 г. получава званието "Мениджър на годината" и диплом за заслуги в управлението на здравеопазването - номинация на в-к „Форум медикус”. Носител е на „Почетен герб на община Кърджали – позлатен” и на Почетен сребърен знак ІІ степен на МЗ, както и на Златен медал за заслуги към БЧК за 2014 г. На Петия международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум в Охрид, Македония през 2014 г. получава специално отличие "За забележителен принос в развитието на Югоизточноевропейския медицински форум". За първи път в страната въвежда система за управление на качество ISO в областна болница и получава международен сертификат за дейността. Участва в разработването и реализирането на проекти по оперативните програми на ЕС и трансграничното сътрудничество, като за последните 5 години лечебното заведение е усвоило над 8 млн. лв. инвестиционни средства. Д-р Тодор Черкезов е член на Съюза на учените в България. Автор е на над 27 съобщения и публикации в наши и чуждестранни научни издания и на 3 книги ”Бит, традиции и здраве на населението от Източните Родопи”,”Пътят към юбилея”,„Регионални здравни приоритети”.


Бурханедин Ардагил е художник-карикатурист със световно признание. Роден е в Кърджали през 1943 г. Завършва НХА в София, живее и работи в Кърджали до1989 г., когато става част от изселническата вълна към Турция. Оттогава живее в Истанбул. В Турция е работил за TRT, за агенции и издателства на детска литература, илюстратор е на множество детски книжки, има десетки участия в самостоятелни и общи изложби и е представял страната в множество световни биеналета. Носител е на повече от 50 награди от САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Холандия, Гърция, Румъния, Япония, Корея, Русия, Македония, Сърбия и от самата Турция. Името му стои сред имената на най-добрите турски карикатуристи, получили международно признание. В Кърджали е бил член на Групата на художниците и пази ценни архивни кадри за нейните основатели – Станка Димитрова, Джемал Емурлов, Тодор Павлов, Георги Трифонов, Васил Василев, Стефан Пенев и Стоян Стоянов.
Бил е актьор в първото кърджалийско читалище „Авицена” (1966-1968) и съхранява фото-архиви от представления на първата театрална трупа от този период. Бил е футболист във футболния отбор „Арда” (1958-1962) и съхранява фото- архиви за историята на отбора. Дарявал е на различни институции архивни материали за живота в Кърджали през различни периоди, в т.ч. и на Арт движение Кръг. Освен неговото дарение от над 60 платна, Арт движение Кръг пази архивни фото- материали за Групата на художниците, както и от постановките на две пиеси от периода 1966-1968 г. на Назъм Хикмет - „Легенда за любовта” (в която самият Бурханедин играе главната роля на Ферхад) и „Чудакът”, съхранява също така кадри от неговия фотоапарат от създаването на ХЕИ в Кърджали (1966) и от първите бригадирски акции за залесяване на близките градски зони (1960-1962).
Бурханедин Ардагил е автор на сборник със спомени и документи „Помни преживяното” на турски и български езици (2012), а в момента подготвя друг сборник с архивни снимки за Кърджали – „Кърджали, моя любов”.
Още снимки
 Прочитания: 1835 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign