Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Гвардейци, мажоретки и фанфарен оркестър начело на празничното шествие за 24 май

 24 Май 2016

С шествие на представителни блокове от всички учебни заведения започна Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май в Кърджали. След края на школските тържества, ученици, учители и родители се стекоха пред Дома на културата от където тръгна празничното шествие. Празничната колона предвождана от Гвардейския отряд при ГПЧЕ ”Хр. Ботев”, мажоретен състав към СОУ”Отец Паисий” и градския духов оркестър, премина по централния бул.„България” под аплодисментите на стотици кърджалийци.
Тържественият ритуал по повод празника се състоя в Градската градина пред Паметника на освободителите. В него участваха кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис, областният управител Илия Илиев, зам.-министрите Адам Персенски и Фейзи Бекир, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, омбудсманът Расим Муса, началникът на Регионалния инспекторат на МОН Гроздан Колев, енорийският свещеник отец Петър.
Начало на празничният ритуал дадоха сборна формация с на химна ”Върви, народе възродени”, а гвардейският отряд и мажоретният състав представиха свои танцови композиции.
В знак на признателност към делото на солунските братя най –малките представители на подрастващото поколение поднесоха цветя пред Паметника на Освободителите.
По случай празника приветствено слово произнесе кметът инж. Хасан Азис.
„Няма друг ден, в който българинът да е така топло усмихнат, така добронамерено настроен и с такова желание за съпричастност. При дългата ни история до сега 24 май е празникът, който ни сдружава, който ни издига, който ни изпълва с гордост и умиление. 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност, защото на този ден честваме азбуката, която сме дали на света и чрез която “вси славяни” са изграждали своето самочувствие, образованост и културна независимост. В историята на България това е най-дълго отбелязвания ден - вече повече от 200 години. Не на последно място – 24 май е празникът не на политици и военни, а на културата и науката; на хората, градящи устоите на нацията; на хората, даващи ни идентичност и на тези, които образоват и възпитават поколенията.
Историята ни учи, че в нейната памет нищо не става случайно. Само подвигът, саможертвата и себеотрицанието вписват в страниците й достойните имена. Такива впрочем точно са били животът и делото на братята Кирил и Методий.”, каза в словото си градоначалникът. Пред присъстващите на празника той подчерта, че делото на Кирил и Методий ни учи, че прогресът е в обединението на усилията, в отстояването на позициите, във верността на идеите. И най-вече в честната и предана служба на род и родина, за тяхното преуспяване и благополучие.
Инж. Азис се обърна и към всички, които са се посветили на българското слово, образование, наука и култура и им честити светлия празни пожела им здраве, радост и много успехи в професионалния и личния живот и завърши с думите:
„ Сигурен съм, че независимо от трудностите и несгодите вие ще продължавате да водите нашите деца към знанието, да им откривате красотата на музиката, на картината, на танца. Специални поздравления отправям към всички ученици и особено към тези млади хора, които тази година успешно завършват средното си образование и тръгват да осъществяват големите си мечти. Да е честит празникът и на всички наши съграждани, близки и познати, които по различни причини живеят извън родината и вярвам, че те са посланици на добрата българска воля по всички краища на света.”
По време на тържеството кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис награди и изявени ученици, представили Кърджали достойно на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания и фестивали, а от Ротари клуб Кърджали обявиха традиционните награди за изявени абитуриенти и млади дарования.
За десета поредна година градоначалникът връчи и специалната едногодишна стипендия „Кърджали”. Тази година бяха отличени трима най-изявени абитуриенти със специалната стипендия.
Честването на празника продължи с подготвената от община Кърджали програма.

Още снимки
 Прочитания: 2538 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign