МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
Декларации за конфликт
      на интереси

Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2017
Спортен календар 2017
Телефонен указател
Работно време
Банкови сметки
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg


Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
17 Януари 2018
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[09 Юни 2016]

Градът и символите на културната идентичност


[Още снимки]

“Какъв град е Кърджали? Ние със сигурност знаем всичко или почти всичко за него и все пак... Всяко поколение търси и намира своята визия за града и свързва с тази визия представата за самото себе си.” – казват от Арт движение Кръг. Представители на организацията са участници в различни форуми и дискусии, посветени на културната идентичност на съвременните европейски градове. Как да бъде преосмислено и трансформирано културно-историческото минало на един град в нов тип символи за конструиране на модерна културна идентичност без съмнение е въпрос за неговото устойчиво развитие. Съвместната инициатива на Кръг с Община Кърджали „Мултикултурният град” вече 9 години акцентира върху културната идентичност като на процес, който се развива, а не като на книга с готови отговори. Културната идентичност на един град е съвкупност от материални и нематериални ценности, като последните по традиция са ресурс за иновации в културния календар.
Един от отворените въпроси е: какви трайни визуални материали в градската среда могат да представят уникалния характер на Кърджали? В отговор на този въпрос през май 2008 г. беше маркирано мястото на някогашната синагога. В резултат на изследвания на документи и визулни материали през юни 2010 г. беше разработена и монтирана между трите чинара на ул. „Републиканска” двуезична карта на първите ханове, кафенета и фурни в района на улицата, указваща техните места като част от архитектурната история на града от началото на 20 в. Това събитие беше съпроводено с изложба „Портрети и истории от кафенетата на стария Кърджали” – с фотоси, архивни и рекламни материали, стари сервизи и подноси за кафе, запазени от някогашните кафенета като центрове на социални контакти. Тази акция завърши няколко дни по-късно, когато гости на Кръг от Испания, Полша, Словакия и Кипър засадиха дръвчета, донесени от техните градове, на улицата на кафенетата.
Младите участници в екипа на Кръг продължиха да събират архивни документи и стари фотографии от живота в Кърджали през миналия век и в момента архивът на организацията съдържа над 200 оригинални визуални и писмени документи, някои от които са предоставени от изселници, родени в Кърджали. Днес на финала на програмата на тазгодишното издание на Инициативата „Мултикултурният град” една от архивните фотографии се превърна в билборд с размери 3 х 2 м, който беше монтиран на 12 м височина върху фасадата на административната сграда на „Пазар на производителите” ЕАД . На нея е изобразен традиционен пазар на камили. В монтажа на новия билборд се включи и изпълнителният директор на „Пазара на производителите” Рамадан Вали.
„Ние се стремим с последователни действия и също така посредством критичен исторически и културен анализ да очертаем и други, неглижирани към момента традиционни материални и нематериални символи на Кърджали, с подценяван досега ресурс за принос към градската културната идентичност” – казват от Кръг.

Новината е посетена: 519 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

ИЗБОРИ

АНКЕТИ


[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2018, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Онлайн магазин за дрехи AJ Fashion - дамски,мъжки и детски дрехи