Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Млади творци с международно признание на пленера в Дъждовница

 22 Август 2016

Международният пленер „Арт хоризонти” в Дъждовница се провежда последователно от 2005 г. до днес, а село Дъждовница вече се спряга по света като „art village”. Тази година участващите в програмата от 20 до 29 август творци са селектирани на принципа „млади български автори с престижни задгранични награди и с участия в международни фестивали и културни събития”. Те трябва да се справят с предизвикателството на новата тема „Sorry, no art today” (За съжаление, сега не е време за изкуство), като разработят идеи, инсталации, видео, скулптури и музика в контекста на новото време – бежански потоци, вълна от предубеждения и нови страхове, недоверие в елитите и политически кризи. В творческо съперничество в Арт къщата като в истинска лаборатория младите автори ще развиват своите идеи за изкуството като възможен отговор на променящия се свят. Най-добрите финални творби ще останат във фонда на Арт движение Кръг, който вече съхранява близо 200 авторски работи и няколко колекции.
Два концерта ще звучат в планинските нощи, а между изпълнителите е Мирян Колев (китара и електроника), който този август нашумя с проекта си на летище Варна „Музика за летища”, на който цял ден се наслаждаваха пристигащите пътници от Виена, Истанбул и Люксембург. „Музика за летища” е проект срещу страха, разработен с универсалния език на музиката и танца. Мирян Колев е музикант, който се занимава с експериментална, електроакустична и импровизационна музика. Основната му дейност е свързана със соловия му ембиънт проект – E.U.E.R.P.I., с който е участвал в много фестивали и има самостоятелни изяви в Норвегия, Сърбия, Румъния, Чехия, Германия, Австрия, Словакия и у нас. За експериментите си използва китара, софтуерни ефекти и някои нетрадиционни инструменти и предмети.
Сред участниците в Дъждовница е тазгодишният носител на наградата БАЗА за съвременни художници до 35 години, която осигурява стипендия и 6-месечна специализация в САЩ. Наградата съществува в 10 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия за млади художници и в сериозна професионална атестация. Българският носител за 2016 г. е пловдивският художник Димитър Шопов, който всъщност е родом от Кърджали, магистър е по сценография в НХА, има зад гърба си проекти, представяни във Виена, Париж, София и Пловдив, носител е на „Златен Ритон” за авторския документален филм „С.Бекет или Божията чест”, а след Дъждовница веднага заминава за САЩ.
Илина Консулова пък е едно от силните имена сред родните автори в непопулярното у нас „аутсайдерско изкуство” – изкуство на новите наивисти, а 21-годишната Ина Валентинова, бакалавър по визуални изкуства от университета в Хрьонинген, Холандия, вече има зад гърба си изложби и визуални проекти в Австрия, Холандия, Хонг Конг, Полша, Швейцария и България. Сред участниците е и представител на пловдивската организация за съвременно изкуство еXAF, чиято цел е да подкрепя дебютни проекти и събития в „отворени мултикултурни пространства”. На 26 август гостуващите творци ще се включат в традиционния мюсюлмански сватбен ритуал „къна геджеси” в Дъждовница, а децата и младежите от селото както всяка година ще участват в програмата на пленера като асистенти, ученици, публика и артисти едновременно.

Още снимки
 Прочитания: 1365 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign