Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ден на отворените врати в приют „Дай лапа”

 09 Септември 2016

„Озеленяване, чистота и благоустройство” ЕООД, гр. Кърджали, съвместно с Община Кърджали организира днес Ден на отворените врати на приют „Дай лапа”. На място присъстваха двама служители на приюта, ветеринарният лекар и главният експерт към общинска администрация отдел „Опазване на околната среда” инж. Анжела Василева.
Приютът има добри условия за отглеждане на кучета. Помещенията са чисти и дезинфекцирани, животните във видимо добро здравословно състояние, а от три месеца за подобряване на хигиените условия е назначен служител. Това каза ветеринарният лекар към „Дай лапа” д-р Николай Каснаков. Той допълни, че на месец през приюта преминават между 25 и 40 кучета, на които се извършва общ преглед на здравословното състояние, обезпаразитяване и кастриране. На всички преминали животни се поставя ушна марка. Екипът на приюта реагира на всеки подаден сигнал. Днес седем от осемте клетки бяха заети, като вчера е извършена кастрация на всичките доведени животни.
Д-р Каснаков обясни, че нерядко вече обработени кучета отново биват довеждани в приюта след сигнал на граждани, че животните проявяват агресивност. „В тези случаи ние отново извършваме преглед и преценка за агресивност и ако такава не е установена ги връщаме на местата, от където са прибрани”, каза още ветеринарът.
Д-р Каснаков посочи, че от 2013 година до сега няма нито един случай на евтаназия /умъртвяване/ на куче заради агресия. Починалите за същия период са 18, предимно от естествена смърт. Регистриран е един случай на починало куче от пневмония и два след установено инфекциозно заболяване.
Ветеринарният лекар обясни, че през 2016 година има едва 15 осиновени кучета, като основните осиновители са доброволци с по две и три животни. В същото време проблемът с безстопанствените кучета продължава да съществува, заради пускането на свобода на домашни любимци от „т.нар. грижовни стопани, довеждането на животни от други населени места в страната, а вече и от Гърция, коментира още д-р Каснаков.
В деня на отворените врати до обяд общинският приют не бе посетен от нито един гражданин. Следобед служителите на „Дай лапа” очакваха осиновител на куче от село Звиница.

Още снимки
 Прочитания: 1716 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign