Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стотици кърджалийци присъстваха на Богоявленския ритуал по изваждане на кръста

 08 Януари 2007

33-ма ентусиасти се хвърлиха тази година във водите на река Арда на Йордановден.За втори път кръстът беше изваден от 40-годишния Валентин Парасков, който през 2004 година отново скочи във водите на Арда на Богоявление. Валентин Парасков получи по 50 лева от църковното настоятелство и от кмета на общината, а всички останали участници по 20 лева. Въпреки, че енорийският свещеник отец Петър Гарена е в болница след тежка операция, той бе докаран с линейка до реката, за да изпълни богоявленският ритул. Преди това свещеникът произнесе проповед пред миряните в църквата “Свети Георги” от болничната си стая, като използва мобилна връзка. Специално да поздравят християните с празника в църквата бяха дошли областният управител Ангел Коджаманов и кмета на общината инж.Хасан Азис.Сред гостите бе и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски.
Кметът на общината инж.Хасан Азис каза пред миряните в храма, че Кърджали е уникален по отношение на доброто съжителство между християни и мюсюлмани и е пример за добро разбирателство между двата етноса. Той сподели, че за него е много важно това разбирателство, както и да се уважават празниците на хората от различните религии.Той поздрави всички кърджалийци с новата 2007 година, първата европейска година на България.
Линейката докара отец Петър минути преди началото на ритуала край река Арда. Подпомаган от кмета на общината и от служители на Гражданска защита той стигна сам до брега и благослови всички, които бяха дошли да наблюдават ритуала.
През годините все повече кърджалийци решават да се включат в ритуала по изваждането на кръста от водитена река Арда.За това допринася и самият отец Петър, който всяка година избира нетрадицонни начини за провеждане на ритуала по хвърлянето на богоявленския кръст.

Още снимки
 Прочитания: 1591 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign