Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Номинираха трима именити спортисти за почетни граждани на Кърджали

 27 Септември 2016

Голямата дама на българския волейбол Таня Гогова, многократния републикански шампион по борба Джемил Реджеб и „Майстора на спорта” Динко Атанасов /посмъртно/ ще бъдат удостоени от Общински съвет - Кърджали със звание “Почетен гражданин на община Кърджали” на тържествено заседание по случай Деня на Кърджали -21-ви октомври.

Номинациите на тримата видни граждани, прославили Кърджали и България с високото си спортно майсторство в национален и международен план са внесени от г-н Милко Багдасаров – ръководител на групата съветници от ПП”БСП” и г-н Мухаррем Мухаррем - ръководител на групата съветници от ПП”ДПС”.

Председателят на Общинския съвет г-н Раиф Мустафа заяви, че решението е прието с пълен консенсус от работна комисия с участието на Кмета на общината, представителите на всички политически сили и председателите на Постоянни комисии, проведено на 26.09.2016 г. Предложението за присъждане на звания и морални награди е прието, спазвайки процедурите по правилника и ръководейки се от мотива за утвърждаване на толерантността и взаимното уважение между жителите на общината, независимо от техния етнос и религиозна принадлежност.

Таня Гогова започва спортната си кариера едва тринадесетгодишна. С отбора «Левски-Спартак» е 10 пъти шампион на България и три пъти сребърен медалист от европейски клубни шампионати. В периода 1973 – 1981 г. е капитан на националния отбор на България. Участва в пет европейски първенства, като печели един бронз и едно злато. Тя е част от най-големия успех на българския женски волейбол – трето място на Олимпиадата в Москва през 1980 г. и първо място на европейското първенство в София през 1981 г.
Гогова е заслужил майстор на спорта по волейбол. Обявена е за най-добрата волейболистка на XX век в България. След приключване на състезателната си кариера става треньор. В момента тренира деца във Волейболен клуб „Славия” – София.

Джемил Реджеб започва състезателната си кариера през 1959 г. в Клуба по борба „Арда – Кърджали”. Още същата година печели първата си титла на републиканско първенство по борба в гр.Бургас, а през 1960 г. участва в международен турнир и е класиран на първо място. През 1965 г. е състезател в националния отбор по борба за мъже в „А” републиканска група; през 1970 г. е обявен за Майстор на спорта; през 1971 г. става шампион на ЦК на ДКМС, а през 1972 г. печели турнира Дан Колов и е републикански шампион. Два пъти е обявен за спортист на годината на община Кърджали. Кариерата си като спортист прекратява през 1975 г. Няколко години по-късно започва треньорската си кариера с деца, а по-късно става треньор на мъжки отбор. Реферира доста световни и републикански мачове. В момента бившият републикански шампион е организатор и треньор на СК по борба „Арда - Кърджали”.


Майсторът на спорта Динко Атанасов започва кариерата си като спортист на Волейболен клуб „Арда”. Трикратно е обявен в десятката на най-добрите волейболисти на България, а през 1966 г. е номер 1. Същата година е удостоен със званието „Майстор на спорта” и става състезател на националния отбор. С участието си в ІХ-ия Световен младежки фестивал през 1968 г. е извоювал златни медали за България. Същата година участва на олимпийските игри в Мексико, където България се класира на VІ-то място.
След приключване на активната си спортна дейност, завършва Висшия институт за физкултура и през 1978 г. става треньор на Волейболен клуб „Арда”. Под негово ръководство клуба достига най-престижното си класиране – ІV-то място в Републиканско първенство и ІІ-ро място в турнира за купата на Република България.


 Прочитания: 1503 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign