Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийци имат възможност да се включат в проект за саниране на жилищните сгради

 11 Януари 2007

Днес кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис и г-н Нийл Буне, постоянен представител на ПРООН /Програма на ООН за развитие/ за България и г-жа Цвета Наньова, Програмен директор “Инфраструктура” в ПРООН дадоха старт на информационната кампания за подготовка на Демонстрационен проект за обновяване на многофамилни жилищни сгради /саниране/. Инициативата е на МРРБ и ПРООН.
“Това е един необходим проект за нашата община , като се има предвид състоянието на панелните жилища в града и в някои населени места в общината и с нуждата за обновяване, която тези сгради имат. Община Кърджали е една от 18-тте общини в страната, която е включена в проекта. Нашата задача ще бъде подготовката на жилищните сгради, които да бъдат включени в него. Това е една чудесна възможно повече от 60-тте жилищни блокове в кв. “Възрожденци” да се включат в програмата за саниране. По този начин освен, че жилищната сграда ще придобие по-хубав вид, ще се удължи нейният физически живот, ще се повишат потребителските й качества, ще се намялт експлоатационните й разходи, тя ще стане по уютна, а и ще бъде подобрена градската среда.”, това каза на представянето на проекта пред журналисти кметът на общината инж. Хасан Азис. Той допълни, че по време на разговорите си с г-н Нийл Буне е запознал госта с проектите, които в момента се реализират в Кърджали. Изказал е желанието на общинска администрация за включване на Интернет-връзки между седемте общини на територията на региона и всички учебни заведения в кърджалийска област. В тази връзка инж. Азис е представител пред госта реализирания проект на община Кърджали “Електронно село” за подобряване на административното обслужване на жителите на общината.
Относно Демонстрационият проект за обновяване на жилищни сгради, инж. Хасан Азис допълни, че това, което следва да се направи оттук нататък от общинска администрация е с участието на експерти и с неправителствената организация “Европейски проектен център” да се проведе разяснителна кампания сред жителите на общината за прилагането на проекта.
“Основната причина, поради която днес съм тук е важноста на проблема, който ние събрал – проблема на панелните блокове, на многофамилните жилищни сгради.Затова и въпросът за качеството на живот на тези жилищни сгради е всъщност въпрос за качеството на живот на една трета от населението на България. А нашата задача, на Програмата на ООН за развитие и на останалите агенции на ООН е да подпомогнем българските граждани в търсенето и намирането на по-добър живот.”, каза в обръщението си към присъстващите г-н Нийл Буне, постоянен представител на ПРООН /Програма на ООН за развитие/ за България. Той подчерта, че сега членството на България в ЕС е възможност и този проблем да бъде решен. Сега са налице възможностите за постигането на търсеното решение за обновяването на жилищните сгради в страната – гражданите са все повече информирани, общините ангажирани, а самото правителство се е формулирало конкретна политика по този въпрос, каза още в експозето си г-н Буне.
В представянето на инициативата днес, стана ясно, че при изпълнението на проекта се разработва и тества схема за обновяване на многофамилни жилищни сгради и прилежащи пространства. Чрез него се проиграва на практика цялостният процес на обновяване на жилищните сгради в технически, финансов и юридически аспект на ремонтните дейности. Така се създава реален модел, който в последствие може да бъде приложен при изпълнението на Националната програма за обновяване на жилищни сгради в Република България.
Целта на проекта е да бъде оказана техническа, организационна и финансова помощ на собствениците на жилищни сгради, които желаят заедно да обновят жилищния си блок. Дейностите, които ще се подпомагат по проекта са: подмяна на хидроизолация, ремонт и отводняване на покрив; изпълнение на допълнителна външна топлоизолация по стени, покрив, плоча над сутерен;обработка на фугите на фасадните панели;подмяна на вертикалните щрангове на водопровода и канализацията; ревизиране и подмяна на компроменитари части на всички инсталации в общите части на сградата и др. По проекта желаещите собственици ще получат субсидия, покриваща 100 процента от стойността на техническото и енергийно обследване на сградата; субсидия, покриваща 100 процента от стойността на цялостния проект за саниране; субсидия покриваща 20 процента от стойността на строително-ремонтните дейности за обновяване на отделните жилища и др.
Собствениците на жилищни сгради, които искат да получат помощ по демонстрационният проект трябва: да се сдружат доброволно, да постигнат 100 % съгласие за оновяване в рамките на даден блок, да упълномощят свой представите и всички собственици от блока да поемат ангажимент за финансиране на своя дял от обновяването.
Кандидатства се с документи по образец пред съответната община.

Още снимки
 Прочитания: 2005 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign