Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Оглеждат щетите от падналите поройни дъждове на 9 ноември

 11 Ноември 2016

Започна обходът на обектите, за които в общинска администрация бяха получени сигнали след падналите обилни количества дъжд на 9 ноември. Това съобщи старши експертът в отдел „Инвеститорски контрол и строителство” в общинска администрация - Кърджали инж. Слави Димитров. По думите му има засегната инфраструктура - непроходими улици, запушени и отнесени водостоци в селата Рани лист , Опълченско, Резбарци, Болярци, Звезделина и Широко поле. В Кърджали най-голям проблем са създали отводнителните шахти на колелото на автогарата.
„Разчитахме с рехабилитацията на пътя за ГКПП „Маказа” да се отстранят проблемите, тъй като бяха направени допълнителни изчисления за събираните количества вода, дъждоприемни решетки, отстраняване на клони, но проблемът е в падналите извънредно големите количества дъжд - 91 литра на квадратен метър”, каза инж. Димитров.
В най-кратки срокове ще приключат и проверките на сградите общинска собственост, каза инж. Димитров. Сред тях са детски заведения, училища, проблем има и с ОДК. Едва след проверката ще е ясно дали проблемът е в канализациите или е от извънредното количество дъжд, който е паднал.
В СУ „Отец Паисий” вследствие на пороя е поддала вътрешна водосточна тръба. При спукване на тръбата се получи и затруднение за използване на стола, но този проблем е решен, каза инж. Димитров.
Той съобщи и за друга авария, причинена от проливните дъждове на 9 ноември – тази в депото за твърди отпадъци край Вишеград „Трябва да се свика комисия за депото, която да обобщи какво е количеството на свляклата се земна маса, какви са щетите. След оценката може да кажем дали проблема е голям или може да се възстанови с минимални средства”, коментира инж. Димитров.
По думите му до седмица ще стане ясно какви са точно нанесените щети след пороя. Според него вариантите за финансиране на ремонтите са свързани с кандидатстване пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Друг вариант е със заповед на кмета на общината да започнат възстановителните работи и средствата отново да се търсят от Междуведомствената комисия.
„В 14 дневен срок ние задължително ще уведомим както областния управител, така и Междуведомствената комисия, за щетите, които са нанесени и кои обекти ще бъдат възстановени предварително, на кои ще бъдат извършени превантивни действия за ограничаване на разрастването на проблема. За обектите, за които се налага проектиране и изграждане, ще бъде подадена информация за тяхната стойност”, каза още инж. Димитров.

Още снимки
 Прочитания: 1337 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign