Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Спешни мерки за възстановяване на уличното осветление предприема община Кърджали

 17 Ноември 2016

Спешни мерки за възстановяване на уличното осветление по улиците, където то не работи, взема община Кърджали. „До петък съм възложил на колегите да представят спешен авариен план за улиците, по които уличното осветление трябва да бъде възстановено и от понеделник да се започне работа по това”. Това заяви по време на днешното заседание на Общинския съвет кметът инж. Хасан Азис в отговор на питане на общинския съветник от РБ Радослав Милев за незавидното състояние на осветлението по много улици на града и по селата.
„Получих десетки сигнали за липса на улично осветление, най вече от родители. До мен достигна и подписка, която включва над 200 подписа с основното питане какво прави общината за възстановяване и поддържане на уличното осветление. Сигнали за същия проблем получих и от селата. Въпросът ми е има ли някой от общината, който проверява къде свети и къде не свети? Защото хората вечер се прибират с начелници /фенерчета – б.р./ по домовете си”, коментира задавайки въпроса си Радослав Милев. „За съжаление трябва да потвърдя това, което казвате. Ако трябва да се направи цялостен анализ, то състоянието е още по лошо. Длъжници сме на жителите на града и селата.”, съгласи се с общинския съветник кметът инж. Хасан Азис. И очерта стъпките, които до този момент е предприела общинската администрация за справяне с проблема.
„По инвестиционната програма за градско възстановяване и развитие по ОП „Региони в растеж” 50 улици са включени специално за възстановяване на осветлението. До февруари-март на 2017 година ще бъдат проведени първите процедури за първите няколко улици, които ще бъдат финансирани по тази инвестиционна програма.
С решение на общинския съвет търсим инвеститор за поставяне на лед осветление в града в рамките на 6 милиона лева. Очакваме да бъде открит и финансовия механизъм по т.нар. норвежки фонд. Това се очаква да стане също през февруари-март следващата година, а ние сме готови с проектите.
Не на последно място сме в процедура за подновяване на уличното осветление с фирмата която трябва да работи”, обясни кметът инж. Хасан Азис. По отношение на уличното осветление по селата, той каза, че по проект там осветлението е подменено, но изпълнението се оказва с много лошо качество и лампите на много места са изгорели. „Възложители на обществената поръчка са от Министерството на енергетиката, уведомихме ги за проблема със специално писмо, но все още нямаме отговор от там”, каза градоначалникът.
Той поднесе своите извинения на жителите на общината, които имат проблеми с уличното осветление и изрази увереност, че в следващите месеци те ще бъдат разрешени.


 Прочитания: 1443 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign