Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Проектът „Перперикон – минало за бъдеще” – поредна стъпка към хиляди туристи от цял свят

 23 Ноември 2016

Историци, археолози, научни работници, представители Министерството на културата, музейни уредници, архитекти с интерес към културното наследство и експерти по туризъм взеха участие в първия ден на тридневния семинар под надслов „Перперикон – минало за бъдеще”. Той е организиран от община Кърджали и се проведе в конферентната зала на хотел „Перперикон” в Кърджали.
Форумът бе открит от координатора на едноименния проект „Перперикон – минало за бъдеще” Надежда Цветкова - началник отдел „Управление на проекти” в общинската администрация, която представи самия проект, неговите цели и дейности.
В изказването си тя определи и основната цел на семинара, а тя е да се представи комплекс „Перперикон” като уникална част от европейското и българското културното наследство.
Пред участниците в семинара ръководителят на археологическите разкопки на Перперикон проф. Николай Овчаров направи и първата презентация. Тя бе на тема „Перперикон – съхранение, опазване и социализация”. В нея той се върна 16 години назад – началото на разкопките на скалния град на траките като направи виртуална и вербална разходка из туристическия комплекс, спирайки се на различните находки, разкрити през годините. Професор Овчаров изтъкна огромното значение на Перперикон за развитието на културния туризъм не само в региона, но и в България като цяло, като подчерта и голямата роля на община Кърджали в тази посока. Той се върна и на предишния проект „Перперикон – Дом на богове и хора”, благодарение на който в момента скалния град се е превърнал в парк със своите алеи, пасарелки и други съоръжения, спомагайки за пълноценната му социализация.
Последва дискусия с участниците в семинара, където се оформи и всеобщото мнение, че проектът „перперикон – минало за бъдеще” е поредна стъпка и подадена ръка към хиляди туристи от цял свят.
Утре и в други ден той продължава. Програмата предвижда презентация на проекта от арх. Петкана Бакалова на тема „Консервация, реставрация и социализация на Акропола на Перперикон”, посещение на археологическия комплекс и на средновековната крепост „Йоан Предтеча” и Ден на Перперикон в Историческия музей, който ще се състои в последния ден от тридневния семинар на 25 ноември.
Семинарът е част от промоционална кампания по проект „Перперикон – минало за бъдеще”, чиято цел е „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”, каквото представлява сам по себе си скалния град на траките. Проектът се финансира от финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2009-2014 година.

Още снимки
 Прочитания: 1352 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign