Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Къщи в село Пропаст пропадат

 18 Януари 2007

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис заедно с кмета на с. Сипей Ердинч Мюмюн и журналисти, заедно направиха оглед вчера на засегнатите къщи в село Пропаст.Поводът за това разработваната кариера за добив на бентонит в района на населеното място. Потенциална опасност от срутване на жилищните постройки, напукани стени и тавани, пропаднали подове, изместени дограми - това е общата констатация от видяното.
53-те декара, върху които е разположено с. Пропаст попадат в концесионната площ на договор за концесия от 1999 година. Кариерата се разработва от фирма “Ес Енд Би Индъстриъл Минералс” АД - бивша “Бентонит”. При отдаването на концесията за срок от 35 години, всички законови процедури са спазени, но днес има реална опасност за живеещите в района.
Миналата седмица комисия назначена от Хасан Азис, в която влизат общински специалисти, експерти от Гражданска защита са посетили района. Направен е оглед на сградите.Очаква се и доклада на специалистите.
“Възможностите на Община Кърджали да помогне на засегнатите от проблема жители на селото не са много.”, коментира градоначалникът и допълни, че администрацията ще се постарае да направи всичко възможно, за да бъдат предотвратени нежелани инциденти.
Инж.Азис се ангажира семействата, живеещи в 4-ри от най-засегнатите къщи да бъдат настанени в апартаменти от резервния жилищен фонд на общината.
Ще бъде инициирана и среща с ръководството на фирмата, на която ще бъде отправена покана за участие и към областният управител.
За проблема ще бъдат информирани и министерства на икономиката и на околната среда и водите. Желанието на общинското ръководство е да бъде осъществена и среща в столицата с експерти от тези две ведомства, на която да присъстват и жители от засегнатите села Пропаст, Сипей и Доброволец.
“Проблемът не търпи отлагане.”, каза вчера по време на огледа кметът Хасан Азис.Ще търсим заедно отговора, за да предприемем следващи ходове.

Още снимки
 Прочитания: 1706 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign