Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж.Хасан Азис:Кърджали стана световен производствен център

 13 Декември 2016


– Г-н Азис, хората от Кърджали, и не само, ви избраха за „Кмет на гражданите“. Да приемем ли тази награда като посока за единство в този твърде разнороден по етнически принцип регион?
– Единството на обществеността на Кърджали не е само в избора ми за „Кмет на гражданите“. През последните 4 мандата с избора за кмет на общината хората винаги са показвали единност. В този смисъл за мен тази награда е символ на единството на кърджалийци, но и като признак за единството на страната ни, тъй като тук са гласували гражданите на България. И затова оценката е по-висока и по-ценна за мен. Конкурсът на Kmeta.bg има своето изключително важно значение за нас, кметовете, да си сверяваме часовниците. Това съревнование е важно за нас и заради обмяната на добри практики между кметовете.

– Как бихте степенували успехите на община Кърджали през първата година от новия ви мандат?
– Новият мандат започна с едно успешно полагане на новия програмен период и осигуряване на финансиране по инвестиционната програма за градско възстановяване и развитие. Кърджали има осигурени за финансиране проекти на стойност 22 млн. лв. с готови технически проекти и подписан договор с управляващия орган. През тази 1 година успяхме да започнем инвестиране в спортната инфраструктура. Кърджали ще има един напълно обновен спортен център, стадионът се ремонтира и това е първият ремонт на съоръжението от създаването му преди 40-45 години. Кърджали най-после ще има и закрит плувен басейн – ремонтните работи са на приключване. Имаме и няколко водоснабдителни групи, които сме започнали. Вече сме пред подписване за саниране на 29 жилищни блока. Имаме и решение за големия ни проблем – енергоспестяващи и LED осветление в община Кърджали.

– Вие сте зам.-председател на НСОРБ, но знаете прекрасно, че в страната има общини с инвестиционни паркове, които стоят само на хартия или са пустеещи. Къде се къса връзката между бизнес и местна власт? Как успяхте да привлечете един толкова голям инвеститор като ТЕКЛАС в региона?
– За да може една компания да инвестира в една голяма община, е необходимо мобилизирането на всички възможни структури, които да гарантират стабилността в региона. В преговорите, които водихме няколко месеца, се включиха и общински съветници, неправителствени организации. Вашият въпрос е важен, защото привличането на инвеститори не трябва да бъде приоритет само на местната власт. И връзката, която се къса, както го формулирахте, е, че общините към настоящия момент са оставени да се борят самостоятелно, без да има достатъчна координация с централната власт и с държавните агенции, които са призвани и отговорни да осигуряват подобни връзки и информация за инвестиционен интерес. В този смисъл общините сме сами в търсенето на инвеститори и има необходимост от координиране на действия между местната и централната власт.
С привличането на подобен инвеститор в региона ние променихме инвестиционния, икономическия и отрасловия профил на Кърджали. Градът вече е център за производство на авточасти в световен мащаб. Компанията вече реализира над 60-70 млн. долара и осигурява постоянна работа на над 3500 души не само от Кърджали, но и от съседната област Хасково. Инвестицията напълно преобрази както отрасловата структура на региона, така и човешкия фактор от гледна точка на необходимостта от работа в тези заводи.

– България е пред нови предсрочни избори – като зам.-председател на ДПС какво показва анализът ви за подкрепата на Движението за Кърджали и в национален мащаб?
– Мога да кажа, че Кърджали винаги е задавал определени знаци както по отношение на националната ни политика, така и за посоката, в която се движи тя. На второ място Кърджали е знак и във вътрешнопартиен план и за Движението за права и свободи. Кърджали показа знаците, които се очакваха, а именно – в ДПС има единство, има пълна подкрепа и мобилизация на политиката на Движението за права и свободи и никакви други новосформирани политически субекти не са повлияли на сплотеността и единството на партийната ни структура. В това отношение знакът е ясен, категоричен и само правилният прочит на изборните резултати може да даде много ясни сигнали за това, че ДПС продължава да бъде една много силна структура която задава параметрите на политиката в национален и регионален мащаб.

– Каква беше причината да инициирате навремето т.нар. „Кафе на толерантността“ с представителите на различните вероизповедания?
– Колкото е важен въпросът, толкова е важна и темата. През всички тези години като кмет на общината съм работил да се изведат на преден план точно тези устойчиви модели на поведение и взаимоотношения между хората от различните групи етноси и религии. Затова и през последните години в Кърджали утвърдихме този модел на толерантността. На всеки празник – общински, национален или религиозен, ние винаги сме заедно. Не е новина в Кърджали, че кметът, попът и мюфтията пият заедно кафе или на националния ни празник 3 март са заедно на тържествата, или на Коледа, или на Байрам са заедно да поздравят съгражданите си. И понеже сме в месеца на коледните и новогодишните празници – бих искал да пожелая на хората да са сплотени, да вярват в доброто и в това, че утре ще бъде по-хубав ден за нас, защото сме братя.

Източник: Kmeta.bg


 Прочитания: 1588 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign