Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Библиотечната изложба „От Коледа до Сурва” посрещна първите си зрители – коледарите от СУ „Й.Йовков”

 14 Декември 2016

„От Коледа до Сурва” е мотото на библиотечно-етнографската изложба, която бе открита днес във фоайето на РБ ”Никола Йонков Вапцаров”. Тя е дело на екипа на „справочно библиографския отдел и краезнание” и включва библиотечни документи, книги, публикации, снимки от периодични издания, като изложените тематични материали са само една малка част от богатия фонд на библиотеката. В изложбата основно са представени българските традиции и обичаи, свързани с празниците Бъдни вечер, Коледа, Нова година и Васильовден, едни от най-богатите в обредно отношение зимни празници, каза при откриването библиотекарят Траяна Гогова.
Книгите и сборниците включени в изложбата представят традициите в различни краища на страната, както и празниците и обичаите на различните етноси - българи, арменци, евреи, мюсюлмани и роми. Изложбата включва и книги с краеведско съдържание, които представят празниците в различни селища в Родопите и по-конкретно в Източните Родопи. Сред изложените книги с краеведско съдържание са тези на Мара Михайлова „Етнографски проучвания на Източните Родопи” и „Виена китка с алтънче”, включени са и книги за отделни селища в региона, сред които Припек, Пчеларово и Пелевун. Интерес представлява архивна снимка на коледари от 1948 година в Кърджали, на която е тракийският войвода Димитър Маджаров.
На откриването на изложбата „От Коледа до Сурва” присъстваха и децата от четвърти „В” клас на Средно училище „Йордан Йовков” Кърджали с класен ръководител Ели Анреева. Те с интерес разгледаха представените книги и фотоси и задаваха въпроси на библиотекарите. Децата от своя страна също бяха подготвили изненада за тях.
По-късно от гости на откриването на изложбата „От Коледа до Сурва”, четвъртокласниците се превърнаха в основен герой на проявата. Залата на „Детски отдел” се превърна в тяхната театрална сцена, а те облечени в традиционни български носии седнаха около софрата, в очакване на коледарите и разказвайки как българите са посрещали и празнували Рождество преди векове. Децата едно по едно описваха празника, представайки го в мини етюди, преливащи от един в друг с традиционните коледни напеви на коледарските песни.

Още снимки
 Прочитания: 1147 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign