Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Художествената галерия в Кърджали отвори отново врати

 19 Януари 2007

След пет годишно прекъсване Художествената галерия в Кърджали отвори отново врати снощи за посетители. Първата проява, с която тя подновява дейността си организаторите, Община Кърджали и Общинска художествена галерия, посветиха на патрона й-известната кърджалийска художничка Станка Димитрова.
Лично кметът инж. Хасан Азис откри мемориалната-изложба изразявайки пред всички желанието на общинското ръководство с тази инициатива да бъде поставено началото на новата активна дейност на картинната галерия.
Реставраторът Димчо Радев сподели, че при идването си в Кърджали основна е била тревогата за застрашените творби от фонда на галерията, но сега е радостен, че присъства на един истински празник в културния живот на града.
При откриването уредникът на галерията, художникът Емил Пенчев благодари на общинското ръководство, всички дарители и съпричастни кърджалийци към опазване на културното наследство на Кърджали.Той припомни, че Станка Димитрова е знакова личност за града.Тя е художник от евпропейска класа с ярко присъствие в много международни, национални и местни изложби.
На официалното откриване снощи присъстваха много кърджалийци-ценители на изкуството, областният управител инж. Ангел Коджаманов, началникът на звено “Връзки с обществеността и медийна политика” в Министерството на културата Радка Петрова, ръководителят на екипа по въстановяване на част от картините-реставраторът Димчо Радев, Владимир Чукич-председател на Дружеството на художниците, председателят на групата архитекти в града арх. Петя Назърова, племенницата на Станка Димитрова –Ирена Димитрова, много местни творци, дарители, целият кметски екип, общински служители.
Мемориалната –изложба живопис, включва 28 платна, представящи части от различни цикли от творчеството на Станка Димитрова.
Станка Димитрова е художник със свой ярък стил. Завършила е графика в Художествената академия при професорите Веселин Стайков и Евтим Томов през 1967 година.Голяма част от творческата си енергия тя отдава на културното наследство от страната и района на Източните Родопи.

Още снимки
 Прочитания: 3103 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign