Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис: Поне един пряк данъчен приход на държавата трябва да стане местен

 07 Февруари 2017

„Към настоящия момент не можем да кажем, че общините са независими от гледна точка на фискалната политика, която се води, защото размерът на общинските бюджети все още е твърде зависим от централния бюджет. В този смисъл НСОРБ има ясно поставени приоритети в работата си през 2017 година и сред тях е рестартиране на стратегията за децентрализация.“ Това каза в интервю за предаването "В развитие" с Вероника Денизова по телевизия Вloomber, кметът на община Кърджали и зам.-председател на НСОРБ инж.Хасан Азис .
Инж. Азис посочи, че новата стратегия за децентрализация трябва да обединява фискалната политика с правомощията на местната и регионална власт. В контекста на тази политика от НСОРБ , като най-голямата неправителствена организация, имат ясни и категорични искания от следващото Народно събрание. Членовете на сдружението имат и виждане за нов закон за местните данъци и такси, като желанието е в него да има поне един пряк данъчен приход на държавата, който да стане местен.
В рамките на разговора инж. Азис посочи и още два приоритета в работата на НСОРБ извън рестарта на стратегията за децентрализация. Първият от тях е свързан с участието на местната власт от гледна точка на председателството на страната ни на ЕС, а вторият с ускореното предвижване на всички процедури по проекти, финансирани от ЕС, защото по някои от осите на оперативните програми вече има забавяне.

 Прочитания: 1662 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign