Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

РИМ Кърджали се представя с два обекта в 10-та Национална археологическа изложба „Българската археология-2016”

 14 Февруари 2017

С два археологически обекта се представя РИМ Кърджали в 10-та Национална археологическа изложба „Българската археология-2016”, която се открива днес в столицата.
Това са скалния град Перперикон, който тази година ще бъде представен чрез фотоси, чрез които най-добре може да бъде възприета монументалната архитектура на хълма над село Горна крепост и тракийски гроб от елинистическата епоха край село Бенковски, каза директорът на музея Даниела Коджаманова.
Единият обект е откритата през лятото на 2016 година от екипа на проф. Николай Овчаров ранно християнска базилика от 5 век в южното подножие на Перперикон. „Това е най-голямата църква, откривана досега в Родопите с дължина над 30 метра. Трикорабна, едноапсидна с голям атрий. Основата й е изсечена върху монолитната скала. Запазени са колони от открития двор с колонада”, разказа Даниела Коджаманова. Тя припомни, че в процеса на разкопките са установени още две преустройства на църквата, свързани с периода на Средновековието, които съкращават дължината на църквата на два пъти, а около нея се развива един голям некропол.
Другият обект, с който регионалния исторически музей в Кърджали се представя на изложбата „Българска археология 2016” е разкритият тракийски гроб от елинистическата епоха край село Бенковски, проучван от колегата Любен Лещаков. „Изключително богат гроб на тракийска принцеса, която е погребана със сребърна диадема, елементи от която бяха запазени около черепа, няколко чифта обеци, пръстени и други накити. Интересно е самото гробно съоръжение, оформено върху естествена скална пукнатина”, каза Даниела Коджаманова.
РИМ Кърджали участва за поредна година в Националната археологическа изложбата „Българска археология”, която традиционно се открива в Деня на археолога-14 февруари. Тя е една много добра инициатива на Археологическия институт при БАН, защото дава възможност да бъде събран резултата от археологическия сезон през предходната година и на едно място хората да могат да видят най-добрите резултати от дейността на археолозите в България, подчерта директорът на музея тук Даниела Коджаманова.


 Прочитания: 1199 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign