Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Антония Костова стана "Винар на годината"

 15 Февруари 2017

С традиционният конкурс „Винар на годината” бе отбелязан празникът Трифон Зарезан в Кърджали. За поредна година веселието, което бе открито от бога на виното Дионис, се проведе пред Дома на културата, а за да връчат отличията на най-добрите винари бяха дошли двамата зам.-кметове - Тюнджай Шюкрю и Мюмюн Али. От името на кмета на община Кърджали Мюмюн Али поздрави присъстващите и им пожела много здраве и любов, а винарите да стават все повече в града ни.
Призът „Винар на годината” този път грабна студентката по социология Антония Костова. След три години мъжко присъствие на призовото място, тази година признанието за най-добър винар отново бе присъдено на жена и то от сем. Костови, познато на публиката от участието си в конкурса през минали години. Антония се явява на конкурса, организиран от община Кърджали, за трета година и неизменно е в призовата тройка. Преди това го е правила майка й Ангелина Костова, която също е носител на приза „Винар на годината” през 2013г. Правенето на вино е семейна традиция за Костови, а гроздето е от района на Първомай.
За уменията си в правенето на червено вино Антония Костова получи преходната статуетка и лозарска пръскачка. На второ място при червените вина бе класиран Ганчо Сусурков, а на трето акордеонистът Нешко Нешев. Призът за най-добро бяло вино отнесе Васил Василев-директор на Дома на културата в Кърджали.
За конкурса бяха представени 16 мостри на вина, а техните качества бяха оценявани от жури с председател Анелия Иванова. Тя е завършила “Технология на ниско и високо алкохолните напитки” и веднъж в годината на Трифон Зарезан работи по специалността си като дегустира вина.
За настроението на празнуващите свири фолклорният оркестър на Дома на културата, а Община Кърджали осигури безплатно вино.


 Прочитания: 1563 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign