Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Приятелството в книгите и живота във фокуса на дискусия

 17 Февруари 2017

В забавен, но задълбочен разговор се превърна организираната в рамките на Месеца на Америка младежката дискусия „Приятелството в книгите и живота”. Тя се проведе Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров”, а главната заслуга за резултата от дискусията бе на модератора на събитието Нешка Шопова, педагогически съветник в СУ „П.Р.Славейков”. Тя започна срещата необичайно - с подреждане на децата според размера на обувките им, което ги предразположи и развесели. После потекоха мъдри и интересни цитати от книги на американски и български автори. Учениците четоха откъси от „Най-златното злато” и „Кротушката” на кърджалийската писателка Петя Караколева, която всички те добре познават и обичат, припомниха си и забавните бояджийски истории на Том Сойер и Хък Фин, обсъдиха моменти от „Спасителят в ръжта” на Джером Селинджър и разказа на Йордан Радичков „За да имаш приятел”.
Дискусията излезе от литературните рамки и се прехвърли към реалното приятелство в живота, където младите хора дадоха примери от ежедневието и оцениха различни нюанси на човешките взаимоотношения.
Неизбежно стана дума и за виртуалното приятелство. В ерата на съвременните дигитални технологии, можеш да имаш безброй т.нар. приятели в социалните мрежи, но младите хора оцениха по достойнство истинското човешко приятелство.
Месеца на Америка в Кърджали се организира от Дружество „Приятели на САЩ” и Клуба на американските възпитаници със съдействието на Посолството на САЩ и Община Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1140 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign