Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Поставят проблема за с.Пропаст в столицата

 23 Януари 2007

Днес кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис заедно с кмета на село Сипей Ердинч Мюмюн и двама представители на жителите на село Пропаст осъществиха поредица от срещи в столицата. Със започналите днес разговори с експерти от Министерството на околната среда и водите, Министерство на икономиката и с депутатите от кърджалийски многомандатен регион, бе спазен поетият ангажимент от страна на градоначалник, в края на миналата седмица, пред живеещите в кърджалийското село Пропаст. Тогава той се ангажира да бъде осъществен диалог между всички заинтересовани страни. Село Пропаст попада в територията на концесионен договор за добив на бентонитови глини в обект “с.Пропаст-сДобромирци”,чийто концесионер е фирма “Ес енд Би Индастриъл Минералс”АД, с предходно наименование “Бентонит” АД.
Според жителите на селото, в следствие на разработването на кариерата са възникнали свлачищни процеси довели до конструктивно изменение на домовете им - напукани стени, пропадане на подове и тавани.
“Целта на днешните ни срещи бе да получим основната информация за концесионния договор, сключен с “Ес енд Би”, техническите параметри по него, програмата на концесионера и доклада за въздействието на тази концесия върху околната среда и водите.”, заяви кметът инж. Хасан Азис.
В този смисъл и първата проведена среща бе с директорът “Земни недра и подзмени богатства” в МОСВ - Тодор Димитров.
От разговора е станало ясно, че критичният момент за жителите на село Пропаст предстои през 2010-2012 година когато са предвидени най-интензивните изкопни работи в района на концесията . По този повод инж.Хасан Азис подчерта, че дотогава на всяка цена трябва да се намери решение на проблема. “На теория вариантите за това са много, но погледнато практично, трябва да бъде ограничена площта на концесията или да се компенсират жителите на селото, като се удовлетворят изискванията им.”, е мнението на градоначалника. Това може да се случи само при съответните договорки и добро желание, но и от двете страни. Такива разговори между жителите на Пропаст и представители на “Ес енд Би” предстоят.
В следобедните часове бе проведен разговор и с директорът на Дирекция “Природни ресурси и концесии” в Министерството на икономиката и енергетиката. Потърсена бе и подкрепата на депутатите от кръджалийски многомандатен регион за решаването на проблема в село Пропаст.
Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис, заяви, че се надява държавата и фирмата - концесионер да направят необходимото за хората от Пропаст, защото община Кърджали не може да поеме настаняването на семействата от застрашените къщи.
“Осигурихме жилища за семействата, чиито домове всеки момент може да се срутят, но няма да е по силите ни да поемем грижата за всички останали, които могат да останат без покрив при новите изкопни работи.” , допълни Хасан Азис. Прочитания: 1779 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign