Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали почете паметта на Апостола

 19 Февруари 2017


С тържествен ритуал с участието на младите гвардейци и градският духов оркестър в Кърджали започна възпоменателната церемония по повод 144-та годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски.Въпреки дъжда много кърджалийци се преклониха пред паметта на великия българин и запазиха минута мълчание.
На тържественото поклонение присъстваха кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, областният управител Начо Ковачев, директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, зам.- кметовете инж. Катя Митовска, Мюмюн Али, Тюнджай Шюкрю, секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир и общественият посредник Расим Муса. В общоградския възпоменателен митинг се включиха общински съветници, лидери на политически партии, директори на държавни и общински институции и учебни заведения, много ученици и граждани.
„Левски иде от народа и остава при него. Нека пазим и следваме завещаното от Апостола, за да я има България, такава каквато Дякона я искаше и даде живота си за нея. Духовникът в него нарича бъдещата ни свобода „храмът на истината за правда и свобода“. Храм, който може да се изгради само по морален път. И в него всеки да постигне своето.Държавникът в него я нарича „свята и чиста република“, която води всичко друго след себе си. И още „демократска република“, в която българи, турци, евреи и всички други ще бъдат равноправни във всяко отношение, а законите ще бъдат създавани с единодушие“, каза в словото си Лили Деликирова от Общински комитет „Васил Левски”.
Пред паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали от името на държавни и общински институции, патриотични организации и политически партии, учебни заведения и граждани бяха поднесени много венци и цветя в знак на признателност пред саможертвата, великото и безсмъртно дело на Апостола на свободата.
Отбелязването на 144-тата годишнина от гибелта на Апостола завърши с награждаване на победителите в конкурса за есе ”Левски днес”, организиран от община Кърджали, РБ „ Н. Й. Вапцаров” и в. Нов живот. Журито в състав Петър Хаджинаков, Иван Бунков, Емил Пенчев, Иво Георгиев и Лияна Фероли и Венцислав Стайков не присъди първо място, а само две втори места на Атанас Ников от СУ”П.Р.Славейков” и Кристияна Урумова от ПГПЧЕ „Христо Ботев”. Наградите връчи кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис.

Още снимки
 Прочитания: 1309 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign