Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Анджела Родел награди победителите в ученическия конкурс за превод от английски език

 20 Февруари 2017

Осем са отличените ученици в ученическият конкурс за превод от английски на български език, организиран в рамките на Месеца на Америка в Кърджали. Това са десетокласниците Габриела Радостинова, Теодора Йосифова и Ана Хаджиева, единадесетокласниците Александър Нучев, Йоана Димитрова и Синем Мюмюн и двамата зрелостници Слави Тодоров и Виктория Ангелова.
Конкурсът се проведе в началото на февруари, а резултатите от него бяха обявени в петък на специална церемония, в която участваха председателят на журито Анджела Родел, която е изпълнителен директор на комисия „Фулбрайт” за България и журналистът преводач Алеко Дянков. Заедно с третия член на журито Иван Христов те определиха най-добрите преводи на участвалите в състезанието 66 ученика от трите най-големи училища - Езиковата гимназия, СУ ”П.Р.Славейков” и СУ ”Отец Паисий”. До последния момент никой от тях не знаеше имената на победителите, които бяха запечатани в хартиени пликове с номера, съответстващи на номера на писмената работа. Затова и оценката, която даде Анджела Родел, бе само на база преводен материал. Според нея участниците в конкурса са се справили почти толкова добре, колкото и нейните студенти в Софийски университет, които имат усет към езика.
Според втория член на журито, преводачът Алеко Дянков, участниците са били изправени пред нелеката задача да превеждат текст, който не само не е превеждан досега на български, но и е написан на архаичен английски език. Негов автор е американски пастор живял в България и член на литературния кръг „Стрелец” и английският е от преди сто години, коментира Дянков.
„Не бих се наел да коментирам колко от участниците биха станали преводачи, но за мен тези деца имат добра основа, добре познават английския език и в случая най-важното е че знаят добре българския език, което за преводача е най-важното”, каза още Дянков.
66 ученика от Кърджали се докоснаха до безкрайното изкуство на превода, но само осмина достигнаха до отличията –ценни речници и книги в Първия ученически конкурс организиран в рамките на Месеца на Америка в Кърджали. Тези, които желаят да пробват силите си в превода, ще могат да го направят отново догодина през февруари в рамките на Месеца на Америка, защото конкурсът става ежегоден – ангажимент, който пое председателят на Дружеството „Приятели на САЩ” Валентина Иванова.

Още снимки
 Прочитания: 2244 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign