Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

21 езика в Арт галерия „Кръг” по повод Международния ден на майчиния език – 21 февруари

 21 Февруари 2017

Точно в 12,30 днес залата на Арт галерията на бул. Тракия се изпълни с млади хора, които станаха част от акция посветена на Международния ден на майчиния език -21 февруари. Гостите на проявата бяха посрещнати с експериментална изложба с визуални материали по тестове, написани на няколко европейски езика, а също и на турски, корейски, японски, арабски, бенгалски, иврит, арменски и латински.
Проявата бе открита от Радост Николаева, директор на Артдвижение КРЪГ , която сподели, че днешният международен ден на майчиния език се чества на много места по света и може да бъде определен и като международен ден на езиковото многообразие. „Ние правим тази акция, като вид предизвикателство, защото живеем в мултикултурен град, където мнозина ползват два езика, а някои от участниците в акцията ни знаят и пет. Така, че в един глобален свят, където езикът е връзка както с паметта на предците и миналото и с цялата история на цивилизацията, е невъзможно да не бъде отбелязан Международния ден на езика.”, каза още Николаева.
Сред гостите на събитието бяха зам.-кметовете на община Кърджали Катя Митовска и Веселина Тихомирова, представители на различни институции и младежи от Арт движение КРЪГ.
Всички те бяха поздравени от зам.-кмета Веселина Тихомирова, която заяви: „Наричат Кърджали столица на толерантността. Кърджали е град, който обединява многообразието – етническо, религиозно, културно. Темата за майчиния език е особено важна за нас, защото езикът е основен фактор за нашата идентичност, начин за запазване и развиване на нашите традиции. На днешния ден ние трябва да сме горди, защото от над 7000 езика в света, за 6 има спомен или се говорят в Кърджали.”. Тихомирова поздрави Арт движение КРЪГ за днешната инициатива, посветена на Международния ден на майчиния език, като част от Областните прояви за честване на празника и пожела здраве и успехи в начинанията на участниците.
Проявата продължи с изпълнение на авторски тестове -стихове и есета на английски, френски, шведски, италиански, турски и български в почит към езиковото многообразие по света.


Още снимки
 Прочитания: 1460 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign