Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис пред БНР: Децентрализацията е европейският път за развитие на общините

 23 Февруари 2017

Децентрализацията е европейският път на развитие на общините. Чрез служебното правитгелство отправяме посланията, които са важни за нас, каза в "Нещо повече" по БНР инж.Хасан Азис, заместник-председател на Националното сдружение на общините и кмет на община Кърджали.
На първо място искаме провеждане на реална децентрализация за адекватно решаване на местните проблеми. Местната власт предоставя 80 процента от услугите за гражданите с 15 процента от националните ресурси и с около 3-4 лева от местните данъци на всеки сто лева данъци, събирани от данъкоплатците, отбеляза инж.Азис.
Предвиждаме и провеждане на реална финансова децентрализация с въвеждане на общински подоходен данък, без да натоварваме общата данъчна тежест на гражданите.
Местната власт поддържа точно толкова километра пътища, колкото и централната власт, но с по-малко средства, подчерта инж.Азис.
Искаме и гарантиране на устойчивост в сферата на компетенциите на местната власт. Това е вменяване на допълнителни отговорности на общините. Няма как общините постоянно да се товарят с допълнителни дейности, а да нямаме средстав .Това е нашето послание към бъдещото Народно събрание и Министерския съвет, добави инж. Азис.
Идеята ни е да имаме пряк данък в рамките на около два процента в рамките на данъка, който се събира.
У нас местните приходи са само три процента от общите. В ЕС общините разполагат с 25 процента. В европейските държави данъчните приходи за местно самоуправление са осем пъти по-големи, отколкото у нас.
Категоричната ни оценка е, че българските общини работят в условия на силна зависимост от централната изпълнителна власт, отбеляза инж.Хасан Азис.


 Прочитания: 1055 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign