Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Уникална фотоизложба представя живота на родопчани от началото на ХХ век

 24 Февруари 2017

Една уникална експозиция, представяща света на родопчаните от началото на XX век, ще гостува в Художествена галерия „Станка Димитрова” Кърджали през март.
Изложбата „Места и лица от Родопите и Беломорието. Крум Савов 1882-1949 фотограф” ще бъде открита на 1 март от 17,30 часа. Тя гостува в Кърджали, благодарение на Регионален исторически музей-Кърджали, Държавна агенция „Архиви”, Държавен архив-Смолян, Исторически музей-Асеновград и Регионален етнографски музей –Пловдив.
Изложбата е изготвена от художник-фотографа Иво Хаджимишев и се реализира с любезното съдействие на Нели и Робърт Гипсън, проект Архивът Гипсън III 2016-История на българската фотография.
Крум Савов е първият фотограф в Родопите. Още като млад начинаещ фотограф той се прочува на световните фотографски изложения в началото на миналия век. И на двете изложения в Лиеж 1905-а и Лондон 1907-а печели сребърен медал с диплом. Савов посвещава живота си на фотографското изкуство благодарение на неговия настойник, братовчед и учител Стойо Шишков, който е основател на Етнографския музей в Пловдив през 1917 г. и на Регионалния исторически музей в Смолян. Прочитания: 1319 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign