Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали бе открита изложбата ”Родопите и Беломорието– лица и събития”

 02 Март 2017

В навечерието на Националния празник 3 март миналото на Родопите и Беломорието бе представено в Кърджали в една уникална изложба. Снощи в галерия „Станка Димитрова” на откриването на експозицията присъстваха много общественици, краеведи, музейни работници, представители на Държавен архив Кърджали, отец Петър Гарена и отец Боян Саръев, местни творци, журналисти.Сред гостите бяха доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви”, Зоя Начева, директор на Държавен архив-Смолян, г-н Прокидас, ръководител на Архива в Комотини и инж. Катя Митовска, изпълняваща длъжността кмет на община Кърджали. Изложбата гостува в Кърджали по покана на Регионалния исторически музей. Директорът на музея Даниела Коджаманова благодари на организаторите за възможността кърджалийци да видят фотографиите на Крум Савов, уловил със своя обектив важни исторически събития и герои в Родопите от началото на 20 век. „Националният празник трябва да бъде посрещан с такива инициативи - с памет за миналото, със сърце за историята, с възможност да възпитаваме отношение към богатото наследство, към хората, които са населявали териториите, на които живеем, към това, което те са направили и оставили”, заяви Даниела Каджаманова. „Чрез духа на своето изкуство Крум Савов оставя следа в сърцата на родопчани и преселниците от Беломорието”, посочи в изказването си инж. Катя Митовска, изпълняващ длъжността кмет на община Кърджали.
Кърджали е петият град в страната, където изложбата „Родопите и Беломорието-лица и събития” гостува след откриването й през 2016г. Чернобелите снимки са запечатали лица на столетници, Роженските събори, сватби в Чепеларско, четници от Балканската война, занаятчии, архитектурата, живота в планината в цялата му пълнота. Директорът на Държавния архив в Смолян Зоя Начева запозна присъстващите с биографията на Крум Савов, роден в Устово, с работата му в Чепеларе и Асеновград. Припомни също неговите участия в международни фотографски изложби в Лиеж и Лондон, където печели големи отличия. „Няма семейство в Средните Родопи, което да не притежава снимка на Крум Радев. Изключителен е приносът на големия родоповед Стою Шишков за израстването на фотографа”, сподели Зоя Начева. Доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви” подчерта огромната заслуга на екипа, успял да извади наяве уникално фотографско наследство на Крум Савов.Той изтъкна и работата на известния български художник фотограф Иво Хаджимишев, подготвил изложбата. Доц. Груев припомни също, че с Кърджали е свързано името и на друг голям фотограф от Родопите, това на Костадин Гунчев, чието наследство също трябва да бъде представено достойно.
Изложбата ”Родопите и Беломорието – лица и събития” ще остане в галерия „Станка Димитрова” в Кърджали до края на месец март. Експозицията е подготвена със съдействието на няколко институции - Държана агенция„Архиви”, ДА-Смолян, Историческия музей в Асеновград и Етнографския музей в Пловдив, където се съхраняват фотографските плаки и оригинални снимки на документалиста на Родопите и Беломорието между войните Крум Савов. Подборът на снимките е направен от художника фотограф Иво Хаджимишев, а проектът е спонсорираран от семейство Нели и Робърт Гибсън.

Художникът фотограф Иво Хаджимишев за творческото наследство на Крум Савов

„...Още на пръв поглед най-силно ме впечатли спокойствието, което персонажите от фотографиите излъчват, независимо от техния етнос и религия. Крум Савов е бил приет от героите на своите снимки. Усеща се доверието към него. Доверие от човек към човек, което мигновено се поражда и лесно се губи (това го знам от собствения си опит в портретната фотография). А той е бил приет безусловно и свободно е влизал в домовете им – дълги години непревземаеми крепости. Крум Савов е бил там като в свой дом, за да документира най-важните събития в живота на тези хора.
По онова време за много от тях по старо поверие не е било прието, даже е било забранено от религията им, да се взема техният образ – но те прескачат този праг, за да достигнат до нас автентични, величави в своята неподправеност и близост със земята и дивната природа на планината – общия дом на това многоетнично многострадално население…”


Още снимки
 Прочитания: 1609 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign