Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

СМЕНЯТ ИМЕНА НА ПОЧИНАЛИ В ПЕРИОДА 1984-1993 ГОДИНА

 09 Февруари 2005

С новите промени в Закона за гражданската регистрация се дава възможност по административен път да бъдат възстановени имената на починали лица. Става дума за граждани на страната, починали в периода 1 януари 1984 г. – 26 ноември 1993 г. в община Кърджали от възможността да сменят имената на свои близки могат да се възползват 3 000 души. Вече има такива граждани, които са подали заявления в сектор “ГРАОН”.
Промените в закона предвиждат децата на починалите граждани да подават заявление в общината в сектор “ГРАОН”. Ако преките наследници са мъртви, това могат да сторят внуците на покойника.
Заявленията са стандартен образец, изготвен от общинска администрация. Възстановяването на името става по местоживеене на починалото лице. Наследниците трябва да са постигнали единодушие за името, което ще бъде възстановено. То може да бъде с окончания “- ов” и “ – ев”, както е по акта за раждане, или без окончания.
За да улесни гражданите, общината е създала стандартни образци за заявления и решения, одобрени от София. Тя е подготвила и инструкции за кметовете на селата. Те вече са информирани за реда, по който става получаването и обработването на документите. Процедурата трае около един месец. Според закона за възстановяването на имената на починали лица по административен път ще се извършва до 2005 г.
След издаването на заявление наследниците получават решение. Прави се отметка в смъртния акт. Когато се издава удостоверение за наследници, то вече е с промененото име.


 Прочитания: 1757 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign ДГ Детелина - Детска градина в гр. Кърджали ТОИЛ ЕООД - Шлайфан бетон, Епоксидни покрития Агенция Кърджали 7 - Агенция за недвижими имоти