Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Закрихме месеца на Америка в Кърджали с кмета и посланика на САЩ

 30 Март 2017

Приятели и съмишленици символично закриха снощи Месеца на Америка в Кърджали. На проявата присъстваха посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Ерик Рубин и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
„За мен е удоволствие за поредна година ние да отбелязваме Месеца на Америка в Кърджали. Според нас това е една уникална инициатива. Има много знаци, които показват нашата добра връзка и добри взаимоотношения между Кърджали и САЩ, но според мен е дошло време да направим следващата крачка. Досега имаме чудесни отношения в рамките на културния обмен, добри отношения с побратименият ни град в САЩ, Елхарт, имаме обмен на ученици, студенти, танцови състави, музикални групи. И всичко това в рамките от 1990година, повече от четвърт век. Но днес, за да можем да оформим цялостната идея за реализираната американска мечта в Кърджали, мисля че тя ще се случи тогава, когато в Кърджали се реализира инвестиция. Мисля, че е дошло времето тук да стъпи американски инвеститор, с който да работим заедно. Аз съм готов за това.”, каза кметът на община Кърджали.
От своя страна председателката на дружество „Приятели на САЩ” Валентина Иванова заяви, че Кърджали има своето запазено място на картата на българо-американските отношения, а присъстващите на срещата са помогнали за трайните контакти и подобряването на двустранните отношения. Иванова припомни, че през годините в Кърджали са реализирани десетки проекти, подпомогнати и финансирани от американски институции и фондации. Кърджалийци няма да забравят тежката зима на 1996 г.когато американска помощ спаси много пациенти в болницата на града. 46 доброволци са работили в 6 общини на областта.Заедно с нашенци в Америка, те са мост на приятелството, каза още Валентина Иванова. През 2008 г.в побратимения град Елкхарт правят безпрецедентен жест - кръщават парк на името на Кърджали. През 2012 г.в Кърджали се създава Клуб на американските възпитаници.
Не бе подминат и факта, че от 1990 г. досега са се сменили 11 посланици на САЩ в София, а 10 от тях са посещавали нашият град.
Сред приятели в клуб „Френдс”, снощи посланик Рубин говори на български и изрази голямата си благодарност за топлото посрещане в Кърджали. Той си размени подаръци с председателката на дружеството Валентина Иванова, която бе домакин на празненството. Дипломатът получи литография с изображения на държавните символи на САЩ и България-орел и лъв. Подаръкът бе приет от неговата съпруга Никол, която подчерта на български, че посланик Рубин е много щастлив да отпразнува рождения си ден сред приятели в Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1405 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign