Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали се откри двудневна Конференция на бъдещето „Наше село, реката и района през 2022 година”

 24 Април 2017

Днес в големия салон на хотел „Кърджали” стартира двудневната Конференция на бъдещето „Наше село, реката и района през 2022 година”, организирана от Сдружение „Деветашко плато”, а в нея участваха представители на 14 села по поречието на река Перперешка, на община Кърджали в лицето на заместник-кмета Мюмюн Али и секретарят Сезгин Бекир, на Регионалния исторически музей, жители на съответните села и община Кърджали.
В рамките на форума ще бъдат обсъдени целите и насоките за развитие на селата в региона и формулирани конкретни проекти и инициативи. След решение на участниците, някои от проектите ще бъдат финансирани от Проектен фонд, създаден от Сдружение „Деветашко плато” с финансовата подкрепа на община Кърджали и Фондация „Америка за България”.
Конференцията се организира в рамките на проект „Живи общности за жизнени села-Деветашко плато споделя рецепти за модерно селско развитие”, които се изпълнява с подкрепата на Фондация „Америка за България”.
Конференцията откри председателя на УС на Сдружението „Деветашко плато” Ива Таралежкова.
„Преди девет години, също като вас сега, събрахме хора от 10 села в Деветашкото плато, за да помечтаем за бъдещето и да видим как бихме могли да оживим селата в нашия регион. Те страдат от същите проблеми, от които страдат и вашите села – обезлюдяване, демографски срив, съборени къщи, изоставени сгради. Но в същото време имат и страхотни ресурси. Както при вас е Перперикон, Скалните гъби и прекрасните обичаи, които имате, културно историческо наследство, така при нас е Деветашката пещера, Къкринското ханче и др. но това бяха обекти, които единствено се посещаваха от туристи за час-два, след което те напускаха района. И така ние се събрахме да помислим как можем тези туристи да останат и в нашите села. Дето се казва да извадят и да похарчат по някоя пара. Постепенно с всички хора от селата, кметовете на общините, успяхме да развием този район и да го превърнем от географска точка в туристическа дестинация. И сега след 9 години работа вече имаме 39 къщи за гости при една хижа в началото. Имаме много голям туристопоток - от 15 хиляди души годишно, сега вече е 250 хиляди души. Основното е, че имаме общност, която мисли не само като представители на едно село, а като представители на Деветашкото плато.”, разказа Таралежкова.
След тези свои думи и преди да започне работата на конференцията, тя даде думата на заместник-кмета на община Кърджали Мюмюн Али, който изказа благодарности на сдружението „Деветашко плато”. „Това е една много добра идея за съживяване на нашите села, благодарение на което може да се реализират чудесни проекти. Хубавото е, че ние имаме готов екип от специалисти, които да изработят и реализират проектите”, каза Мюмюн Али и подчерта, че община Кърджали и общинското ръководство застава плътно зад всички идеи, които ще бъдат реализирани в рамките на проекта.
Секретарят на общината Сезгин Бекир представи пред участниците на Конференцията на бъдещето природните и исторически забележителности на района, които могат да послужат като основа за реализирането на проекта за съживяването на кърджалийските села. Преди това той каза:
„Искам да ви кажа нещо, което се среща в Библията. Там е казано, че ако дадеш на един човек риба, ще го нахраниш веднъж. А ако го научиш да лови риба, ще му дадеш храна за цял живот. И това, което колегите от „Деветашко плато” ще се опитат днес и утре да направят, е да ви научат да ловите риба. Видях с очите си как едни запуснати села са се възродили за нов живот”, каза Сезгин Бекир. Той изрази убеденост, че тази идея може да се реализира не само в тези 14 села, които участват в проекта, но и много други.
Във връзка с реализирането на проекта Сезгин Бекир разказа и една притча. „Попитал сина баща си: татко какво означа успех и развитие? Бащата взел един морков, едно яйце и няколко зърна кафе. Сложил ги в три различни съда и ги сварил. Моркова, който бил твърд, омекнал. Яйцето било крехко, но станало твърдо. А кафето се разтворило във водата. Какъв е извода, попитало детето баща си. Ние сме като моркова, яйцето и кафето, а съдовете са събитията в нашия живот. Някои, които са силни и твърди, под въздействие на събитията омекват. Някои, които са крехки, а яйцето е крехко, под въздействието на събитията стават силни. А какво става с кафето, пак попитало детето. И тук отговорът на бащата е интересен. Кафето се разтвори и промени водата. И я превърна в една хубава,енергийна напитка. Заключението: ние можем да приемем събитията и да оставим те да ни променят. А можем да им въздействаме и да променим самите събития. Така ние можем да променим нашите села”.
В рамките на проекта през ноември миналата година, сдружението „Деветашко плато” проведе първото обучение за кметове на селата по поречието на р. Перперешка, община Кърджали. То даде възможност на участниците да се запознаят с модела “Деветашко плато” и неговите характеристики, да идентифицират ресурсите на селата в трите района, както и да разширят познанията си за мобилизиране на местната общност в планирането и изпълнението на дейности за местно развитие.
Община Кърджали е партньор на Сдружение „Деветашко плато” и подкрепя реализацията на проектните дейности. Населените места по поречието на р. Перперешка са един от трите целеви района обхванати по проект „Живи общности за жизнени села-Деветашко плато споделя рецепти за модерно селско развитие”.

Още снимки
 Прочитания: 1588 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign