Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Общинският съвет гласува решение за продажба на три имота в застроителна зона Юг на Парк „Арпезос-Север”

 25 Април 2017

Три имота на обща стойност от близо 3 милиона и 500 хиляди лева ще бъдат продадени на търг, решиха днес на свое заседание общинските съветници в Кърджали. Трите големи парцела са в парк „Арпезос – север“ и се намират вдясно от моста за кв. „Възрожденци”.
Те са предвидени за административно обществено ползване, двата с площ над 5 хил. кв. м., третият с площ 1908 кв. м. Предложението е продажбата да се извърши чрез публично оповестен търг, с възможност обектите да представляват общ архитектурно строителен комплекс.
Общата начална тръжна цена за всички имоти е в размер на 3 491 500 лв. без ДДС, а депозитът за участие в търга е в размер на 2 444 000 лева.
По време на дебатите председателят на групата на реформаторите Радослав Милев внесе предложение трите имоти да бъдат продадени поотделно, а не в пакет, както предвижда предложението на общинската администрация. В мотивите си той изтъкна, че имотите продадени поотделно, ще акумулират повече средства отколкото ако са в пакет, които ще могат да се инвестират в детски заведения на територията на общината. От друга страна, ако се продават поотделно имотите, ще могат да се явят повече фирми, а сега бройката им се ограничава, тъй като депозит от 2,5 милиона лева едва ли е по силите на всяка фирма, коментира Радослав Милев.
В отговор на това предложение кметът инж. Хасан Азис изтъкна своите мотиви, залегнали в предложението на администрацията имотите да се продават анблок. „Продажбата не е само действие, чрез което общината се освобождава от своите активи, но тя дават възможност на инвеститорите да инвестират в Кърджали и по този начин градът да получи своето развитие”, коментира градоначалникът.
И даде пример с продажбата на имотите в бившия казармен имот до автогарата, там където сега са веригите хипермаркети Билла, Кауфланд, Технополис. „Там можеше да разделим имотите и да ги предложим за продажба. Със сигурност общината може би щеше да получи по-добра цена. Но получавайки по висока цена от тази зона – бившия казармен район, Кърджали нямаше да получи това благоустройствено развитие, което получи, продавайки имотите анблок. В крайна сметка е чрез продажбата на един имот да се привлече един по-голям инвеститор, като гаранция за сериозните му намерения се явява и големия размер на депозита за участие в търга”, коментира кметът инж. Хасан Азис.
В крайна сметка мнозинството в Общинския съвет прие предложението на кмета и общинската администрация трите имота в парк Арпезос Север да се продадат анблок.


 Прочитания: 1560 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign