МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
Декларации за конфликт
      на интереси

Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2017
Спортен календар 2017
Телефонен указател
Работно време
Банкови сметки
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg


Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
23 Ноември 2017
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[12 Май 2017]

Кръгла маса „Библиотеките и децата”


[Още снимки]

За 12-а поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира застъпническа кампания под мотото „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие”. Тя се реализира в рамките на Национална библиотечна седмица от 9 до 13 май с поредица от разнообразни събития в цялата страна. В дните на седмицата гражданите на Кърджали имаха възможност да станат част от поредицата прояви организирани от Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров”.
Днес библиотеката стана домакин на регионална кръгла маса под надслов „Библиотеките и децата”, с която бе закрита седмицата на регионално ниво. Във фокуса на вниманието бяха децата и превръщането им в четящи хора. Посоката определи в началото на събитието Ивета Филипова - специалист в регионалната библиотека.
„ Днешната кръгла маса е провокирана от факта, че все по –трудно децата влизат в библиотеките и все по-трудно библиотеките успяват да се преборят с новите технологии. Надяваме се, че чрез споделения опит и дискусия да изведем основните проблеми, които ние имаме с работата си с децата и да намерим решение на въпроса - Как да върнем децата в библиотеката? и Как отново да им покажем красотата на четенето?”, подчерта Филипова в началото на проявата.
За библиотеките като място, в което не само се съхраняват книгите, но и като възможност за насърчаване на ученето през целия живо, една от целите на ООН за устойчиво развитие, говори директорът на РБ „Н. Й. Вапцаров” Уляна Ганева.
Днешните деца, са различни и те могат да бъдат привлечени в библиотеката с нетрадиционни методи. За тях, като инициативи на регионалната библиотека говори Галя Настева, завеждащ „Детски отдел”. „Търси съкровището” е само една от тях. Чрез игра, отделни сигнатури или текстове децата откриват съкровището на знанието, търсейки го в поредица книги.
За поколението Z /така наричат днешните интернет деца/ и библиотеките говори Дафина Димитрова, зав.отдел „Обслужване” в регионалната библиотека, а за краезнанието като извор на историята на родния край разказа Анелия Димитрова, библиотекар в „Справочно-библиографския отдел и Краезнание”.
Не по-малко интересни бяха споделените практики от читалищни библиотекари от малките населени места в област Кърджали. Адмирации получи работата на библиотеката в село Стремци, община Кърджали. Днес тя има 274 читатели и обслужва седем села. Към библиотеката вече седем години съществува клуб „Млад журналист”, чийто членове списват вестник „Огнище”.
Участниците в кръглата маса, сред които и представители на Регионалното управление на образованието и НПО, имаха възможност да чуят не само споделени добри практики от читалищни библиотеки, но и да коментират проблемите, с които се сблъскват библиотечните работници. Сред тях недостатъчното финансиране за закупуване на нови книги и за обновяване на съществуващият книжен фонд.
По време на Кръглата маса днес директорът на РБ „Н.Й.Вапцаров” презентира издадения от библиотеката „Наръчник на младия еколог”, създаден по проект „Екология в действие – обичаме и пазим природата”. Наръчникът има своя електронна версия и е резултат от съвместната работа на деца от СУ „Отец Паисий”, СУ „Вл. Димитров - Майстора” и ОУ „Св. Кл. Охридски” и библиотечни специалисти.Новината е посетена: 639 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

АНКЕТИ
Кого бихте определили за Спортист на годината 2017 в категория „мъже и жени” в Община Кърджали?
САМИ ЕЛЕНОВ СОКОЛОВ /бокс /
ДИМИТЪР КАЛЧЕВ / волейбол/
ГЕОРГИ ПРОЙКОВ /кану-каяк/
СТАНИСЛАВ СТОЙЧЕВ СИМЕОНОВ /силов трибой/
АХМЕД МЮМЮН ОСМАН /футбол/

Начална дата на анкетата:
2017-11-10


Кого бихте определили за Спортист на годината 2017 в категория „юноши и девойки”в Община Кърджали?
ЕРГЮНАЛ САБРИ /бокс/
ДИМИТЪР ЯНКОВ НИКОЛОВ /водна топка/
ИВА ПЕТКОВА ПЕТКОВА / водна топка/
ГЕОРГИ ТАТАРОВ /волейбол/
ЕМИРДЖАН ВЕЖДИ ДУРАЛИ /кану - каяк /
ГАЛИН УРУМОВ – СИМЕОН КАМБУРОВ /кану- каяк/
БАЙРЯМ ОРХАН МУСТАФА - ДЖЕНК ИБРАХИМ /кану- каяк/
ГЕОРГИ ЧИЧЕВ /футбол/

Начална дата на анкетата:
2017-11-10
[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2017, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Вили Болярка