Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Проект „Приятели”, в който са включени 155 деца от различни етноси, се реализира в Езиковата гимназия

 19 Юни 2017

Мащабен проект с наименованието „Приятели” по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” се реализира в Езиковата гимназия „Христо Ботев” в Кърджали. Партньор по проекта е Община Кърджали, а договорът за реализация е подписан от Сдружение „Училищно настоятелство – Христо Ботев”. В проекта са включени 155 деца от учебното заведение на възраст от 14 до 18 години – представители на различни етноси. Продължителността му е 2 години и е на стойност 214 699 лева. Това съобщи днес на пресконференция ръководителят на проекта и директор на гимназията Йорданка Чавдарова.
По време на пресконференцията тя представи целите, целевите групи, дейностите и очакваните резултати от реализацията на проекта. Проектът „Приятели” цели подпомагане на учениците от етническите малцинства да се изградят като пълноценни граждани, да постигнат успешна професионална и социална творческа реализация.
„Проектът „Приятели" ще създаде условия за равен достъп до качествено образование на ученици от етническите малцинства чрез осигуряване на подходяща образователна среда и подпомагането им да се изградят като пълноценни граждани за успешна бъдеща реализация", посочи Йорданка Чавдарова.
Целите и подцелите на проекта „Приятели” ще бъдат постигнати чрез дейности, реализирани в различни клубни форми в Езиковата гимназия, насочени към съхраняване и развиване на културната идентичност на учениците от етническите малцинства и техните връстници. Това са 5 клуба - театър, етнография, спорт, журналистика, танци.
Една от дейностите е създаване на театрална академия „Приятели”. „На базата на досегашния опит, който имаме, мога да кажа, че чрез театъра учениците имат възможност да изявят таланта си независимо от техния произход, етнос и пол”, подчерта Чавдарова. Тя допълни, че вече са създадени 4 ателиета към академията – за сценаристи, актьори, музика и ателие „Сценография и режисура”.
Други дейности по проект „Приятели” предвиждат образователни екскурзии за участниците в проекта. Те ще посещават културни институции и университети, където учениците от различните клубове да развият уменията си на практика. Журналистите ще влязат в редакции на столични медии, театралите пък ще стъпят на сцената на НАТФИЗ, където ще бъдат гости на бивши възпитаници на Езиковата гимназия, които вече са студенти в Академията. Младите футболисти ще заминат на лагер в Банско, където ще усвояват умения от треньори и футболни рефери.

Още снимки
 Прочитания: 1832 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign