Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Млади девойки от ОДК възстановиха еньовденски обичаи в двора на музея

 23 Юни 2017

В навечерието на Еньовден, днес в двора на Регионалния исторически музей в Кърджали бе направена възстановка на обичаи, характерни за този красив народен летен празник. Той бе организиран от културната институция и Общинския детски комплекс, а в двора на музея се събраха много деца и възрастни. С песни и много настроение започна празника, който се организира за 10 поредна година в двора на музея. Насядали в полукръг еньовките, възпитанички на Школата поетнография и краезнание в ОДК с ръководител Нели Карабашева, свиваха венец от събраните полски цветя.
За инициативата „Магията Еньовден-традиции и наследство” разказа етнографът Соня Костадинова. Със свои разкази на легенди, свързани с Еньовден, се включиха и самите еньовки.
Дошлите на празника с интерес слушаха разказите на девойките, които по стародавна традиция спазиха и ритуала на „наричаните китки”, като преди това, най –личната от тях вадеше от менчето китката и наричаше.
Всички участници в празника минаха под оплетения еньовденски венец, а празникът завърши с голямо хоро. Участниците в него имаха възможността, освен да отнесат доброто настроение от празника, и да отпият глътка ледено студен чай, сварен от 77 билки и половина, и да похапнат сладка питка.

Още снимки
 Прочитания: 1956 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign