Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Огън и вино” в първия Ден на Перперикон

 02 Юли 2017


С 45-минутен спектакъл „Огън и вино” бе отбелязан първия Ден на Перперикон. Идеята е празникът да се провежда всяка година. Въпреки рекордните първоюлски температури стотици кърджалийци - възрастни и деца изкачиха Скалния град на траките.Имаше гости от Гоце Делчев, София, Ямболско. Сред посетители бе и народният представител от региона Александър Симов. Археологическият комплекс в събота вечер грейна с цялото си художествено осветление и с изградената алейна мрежа. Резерватът изцяло е направен като парк със стълбища и дървени пътеки,които позволяват по -добър достъп на посетителите. Хората подчертаваха,че са изненадани от това, което виждат и че неслучайно Перперикон се нарежда сред Чудесата на България.
Посетителите преминаваха през централната порта и каменната улица, спираха до Тронната зала и залата с олтара-сърцето на прочутото светилище на Дионис–Загрей,където древните траки извършвали т. нар. прорицания с огън и вино. Точно в 21 часа там започна интерпретативната възстановка на винено-огнения обряд. Многобройната публика стана свидетел на древния ритуал, изпълнен от над 30 артисти и танцьори край олтара на Дионис.
„Жрицата изсипва вино в огъня и по високо издигналия се пламък тя гадае дали ще има войни, плодородие, колко деца ще се родят и всичко, което е вълнувало живелите на Перперикон. Основното послание на спектакъла „Огън и вино” е да вярваме в собствените си сили, защото животът и тогава, и днес, зависи от самите нас, от нашите усилия”, сподели Любомир Фърков, сценарист и режисьор на спектакъла. В главаната роля на владетеля „влезе” актьорът Стилиян Николов. Изключително попадение е музикалното оформление на спектакъла, дело на младия композитор Георги Стрезов.За цялостното въздействие на представлението допринесоха и танцьорите от Фолклорния ансамбъл при Дома на културата в Кърджали с хореограф Васко Василев. Фирма „Хризантема” и Виктор Николов изпълниха огън ефектите.
На фона на естествения декор на планината стотици успяха да съпреживеят събития, случили се преди повече от две хиляди години. В Двореца на тракийските царе гостите присъстваха и на огнено –винен ритуал, по който древните гадаели и разчитали важни символи.
Поредното представление на спектакъла – възстановка „Огън и вино” е част от успешно приключилия европейски проект ”Перперикон-дом на богове и хора” на стойност 4 млн. лв., спечелен от община Кърджали по ОП "Регионално развитие" 2007-2013г.
„Перперикон е еталон и норма за предоставяне на туристическия продукт. Никъде у нас, нито на Балканите, нито в Европа може да се види място, което има такава магия и такова излъчване на древност, а чрез този проект ние го приближихме и до съвремието. Радваме се, че можем да предадем на следващите поколения това богато наследство”, коментира преди 3 години, когато приключи проектът, кметът инж. Кърджали Хасан Азис.
Голямо е значението на проекта за социализация на археологическия комплекс, който привлича все повече туристи.„Българската държава от рано разбра значимостта на Перперикон и в рамките вече на 17 г. за археологически проучвания и изграждане на път, паркинг и павилиони са вложени приблизително 17-18 млн. лв., предоставени от държавата и по европроекти”, сподели ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров. Той припомни пред присъстващите думите на градоначалника, че археологическият комплекс е едно най-печелившите общински предприятия, което носи годишно стотици хиляди левове приходи. Професорът допълни, че тези оценки на общината и особено нестихващия интерес на български и чужди туристи дават самочувствие на екипа да продължи проучванията на комплекса.

Още снимки
 Прочитания: 1842 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign