Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стартира лятната програма в Дъждовница

 02 Юли 2017


10 поети, художници и музиканти, родени в Панагюрище, са първите участници в лятната културна програма в Дъждовница. Инициативата е на Арт движение Кръг и Стоян Радулов, сценарист, поет, фотограф и телевизионен журналист, роден в Панагюрище, който работи в София над различни журналистически, филмови, телевизионни, литературни и фотографски проекти. Автор е на сценариите на 30 филма за Телевизия Туризъм и на повечето от текстовете в See.bg.
Сред гост-творците е и поетесата Мария Лалева, любимо име за ценителите на поезията у нас с двете й книги „Личен архив” от 2014 г. и „Не съм ви ближна” от 2016 г. Тя е сценаристка на филма „Роза Дамасцена”, а тази година се очаква и първият й роман „Живот в скалите”. В арт резиденция участва и младият музикант и поет, а иначе инженер в Панагюрище, Михаил Караиванов, член на литературното дружество „Виделина” в града, автор на стихосбирките “Зависимост” (2016) и „53 пъти Любов и други важни неща” (2017), основател и мениджър на местната рок група “Modica”, която често изпълнява парчета по негови текстове, а нейни членове също са сред гостите в Дъждовница.
Панагюрище е град със силни културни традиции от Възраждането до днес, родно място на книжовници, печатари, художници и музиканти, между които са големият български поет Александър Геров, оперната певица Елена Николай, музикантът проф. Стоян Джуджев, графичката Мина Парпулова, детският поет и преводач Стоян Дринов, племенник на проф. Марин Дринов също от Панагюрище, който е един от съставителите на първата българска конституция, съосновател на някогашното Българско книжовно дружество, по-късно преименувано като Българска академия на науките, и негов пръв председател от 1869 до 1882 г. и от 1884 до 1898.
Мото на първата творческа резиденция за това лято е стих от поетесата от панагюрската група Дарина Дечева: „Всички тук се изпокриха, щом настане дъжд, но чаровно се разкриха в цъфналата ръж”. Единодушно „ръж” беше заменено с „тютюн” в творческото състезание за сърцето на Дъждовница.
Това лято в селото ще бъдат проведени три творчески работилници: по визуални изкуства, музика – „Кариера музикант” с участие на хип-хоп музиканти от цялата страна, и по театрално изкуство с участие на артисти от театрална работилница „Магаре”. В международната част на пленера „Арт хоризонти” в края на август ще се включат творци от САЩ, Япония и Израел, които ще вземат участие и в тазгодишното издание на празника на Терлика на 3 септември (неделя).


Още снимки
 Прочитания: 2079 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign