Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Детската железница отново ще се стопанисва от ОЧБ

 17 Юли 2017

„Озеленяване, чистота и благоустройство” ЕООД Кърджали ще поднови договора си за безвъзмездно право на ползване върху Детската железница в парк „Простор” за срок от пет години. Съгласие за подписването на Договора между кмета на общината и дружеството бе дадено днес от общинските съветници в Кърджали по време на заседанието на Общинския съвет.
В задълженията на дружеството ще влизат и охраната, експлоатацията, и ремонта на съоръженията, като разходите по поддържането и експлоатацията на съоръжението ще бъдат за сметка на дружеството.
Ще припомним, че и до момента „Озеленяване, чистота и благоустройство” ЕООД Кърджали стопанисваше детската железница, като учреденото безвъзмездно право на ползване върху 1/един/ локомотив и 4 /четири/ бр. вагони бе регламентирано с Решение № 146 от 18.05.2012 г. на Общински съвет – Кърджали и сключен договор за това.
Първата детска железница в България е направена в град Кърджали през 1962 година. Намира се в градския парк "Простор" и е с дължина 1210 м. След като години наред детската железница е била един от символите на града, постепенно, в годините след края на социализма, съоръжението е занемарено и изоставено.
След няколко годишно прекъсване през 2006 г. детското влакче и железопътното трасе са ремонтирани и обновени, и отново стават атракция за децата и техните родители.
С началото на лятото тази година за първи път от 2006 г. железницата не потегли, а по локомотива и трасето започна ремонт, с идеята влаковата композиция да бъде пусната отново в края на месец юли. Нещо което декларира днес пред общинските съветници и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
За пускането на влакчето в движение се работи и към момента. Вече са подменени над 136 траверси, участък от линията е насипан с баластра, а релсата която беше извадена от коловоза при прелеза към кв. "Студен кладенец" е възстановена.
От юни т.г. Детската железница се сдоби и със своя фейсбук страница.Тя стартира с инициатива да съберем "Спомени в снимки от Детската железница". Администраторите на страницата приканват всички кърджалийци, а и гости на града да споделят снимки от малкото влакче, които да бъдат събрани в албум.


 Прочитания: 2176 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign