Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис: Новият законопроект за определяне на такса смет ще бъде силово наложен

 25 Юли 2017

Националното сдружение на общините в България поиска отсрочка и тригодишен период за въвеждане на новите начини за изчисляване на такса смет. Правителството пък одобри проектопромени в Закона за местните данъци и такси, които предвиждат от 2019 година такса смет да зависи от три фактора по избор - според количеството изхвърлен боклук, според големината на имота и според хората, които живеят в имота.
„Това е дългоочакван закон не само от местната власт, но и от гражданите, а и въпрос, който касае взаимоотношенията между граждани, местна власт и централна изпълнителна власт. Това, че този закон е факт обаче и е внесен вече от Министерски съвет в Народното събрание, налага няколко извода, които трябва да се направят", коментира в студиото на „Денят започва" по БНТ кметът на Кърджали Хасан Азис.
“Това, че този закон е факт обаче и е внесен вече от Министерски съвет в Народното събрание, налага няколко извода, които трябва да се направят. На първо място, изхождайки от факта, че този законопроект е внесен в НС без нито едно предложение от Националното сдружение да бъде прието, този законопроект явно е административно и силово наложен или ще бъде наложен на местната власт. На второ място този законопроект ограничава възможността местната власт и местното самоуправление да търси различни възможности от това, което е предвидено в закона за определяне на спецификата такава, каквато има в Бургас, в Троян, в Кърджали и навсякъде другаде в страната. На трето място ние сме обезпокоени от късите срокове, които трябва този закон да влезе в сила.”, подчерта Азис.


 Прочитания: 1807 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign