Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Община Кърджали реализира проект „ХОРО – Хармония в общуването, Равноправие в Образованието”

 26 Юли 2017


Община Кърджали реализира проект „ХОРО – Хармония в общуването, Равноправие в Образованието”, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 година. Днес на нарочна пресконференция бяха представени целите и дейностите по проекта, насочен към децата от етническите малцинства в Кърджали.
В голямата зала на Бизнес инкубатора, където това стана, бяха партньорите по проекта, а те са Сдружение „Инициатива за развитие – Кърджали решава” и детските градини „Баба Тонка”, „Детелина”, „Ян Бибиян” и „Щастие”.
Основната цел на проекта е е създаване на условия за пълноценно развитие и интеграция в образователната система на децата от етническите малцинства.
Подобряване на нивото на владеене на българския език от децата, за които той не е майчин, за да може да бъдат социализирани извън затворените общности, е една от целите, които си поставя проект „ХОРО – Хармония в Общуването, Равноправие в Образованието”, реализиран в община Кърджали. Това заяви на пресконференция днес ръководителят му, заместник-кметът Веселина Тихомирова.
По думите й 178 деца от етническите малцинства от четири детски градини в града са включени в проекта. Сред специфичните му цели са създаване на възможности за опознаване на децата от различни общности и приемането на различията в духа на толерантност и разбирателство, а също и създаване на мотивация на родителите и тяхното участие във възпитателния процес в детските градини.
В част от дейностите по проекта ще участват както децата, така и родителите им, като в процеса на общуване участниците ще възприемат мнгообразието като основна черта на обществото.
Дейностите по проекта се развиват в рамките на форми като Разказвачница „Приказки край огнището”, Студио „Танцуващи ноти”, Мамин салон „Умница-хубавица” и Татков клуб „Рицар без броня”, „Школа за доверие”.
В резултат на изпълнението на проекта децата ще придобият владеенето на българския език, ще усвоят и ще могат да прилагат нови комуникативни и социални умения, каза още Веселина Тихомирова.

Още снимки
 Прочитания: 2061 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign