МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
Декларации за конфликт
      на интереси

Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2017
Спортен календар 2017
Телефонен указател
Работно време
Банкови сметки
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg


Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
21 Февруари 2018
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[03 Септември 2017]

Дъждовница събра много гости на Фестивала на терлика


[Още снимки]

В Дъждовница се проведе 11-тото издание на Фестивала на терлика. За втора поредна година той е част от националния календар на Министерството на културата за европейските дни на наследството. „Тази година темата в цяла Европа е „Наследство и природа: пейзаж от възможности” и затова избрахме да бъде отбелязана една непопулярна годишнина - 300 години от началото на отглеждане на тютюн у нас”, обясни на откриването Радост Николаева от Движение Кръг, организатор на проявата с подкрепата на община Кърджали.Гости на празника бяха кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, народният представител Адлен Шефкед, зам.- кметовете на Кърджали Мюмюн Али и Веселина Тихомирова, също и кметицата на село Дъждовница Гюлхаят Керим.
„Дъждовница стана известна със своя терлик като събирателен образ на обичаите и традициите в Родопите. Но регионът е неразривно свързан и с отглеждането на тютюна, който изисква грижи повече от 9 месеца в годината. Тази култура от векове е част от битието на трудолюбивите родопчани. С тази основна дейност те са съобразявали и празниците си, даже и сватбите си. Затова днешният празник е израз на нашето уважение към хората, посветили почти целия си живот на отглеждане на тази култура”, каза инж.Хасан Азис. За гостите от чужбина той припомни, че тютюнът, произведен в Кърджалийско, е сред най – качественият в света и неслучайно някои сортове присъстват в най –търсените цигари на световния пазар.
И този път Фестивалът на терлика събра много хора от Дъждовница, околните села и Кърджали. Специални гости бяха художници и куратори от галерията за съвременно изкуство „ARC Gallery” /„АРК Галерия”/ от Чикаго, една от най-старите галерии в страната. Мостът бе осъществен чрез българската художничка Кина Бъговска, която от 2000 –та година живее в САЩ. Президентът на галерията от Чикаго Шери Нанзели благодари за добрите връзки, които са създадени и посочи, че е много приятно да бъде в Източните Родопи. Между творците бе и художничката от Япония Чиеко Юки, представител на галерията в Ямагата.
Присъстващите имаха възможност да разгледат документи, снимки и много предмети, свързани с тютюнопроизводството, изложени в музея на открито. Краеведът Минчо Гумаров, носител на наградата „Мултикултурният човек” за 2017 година, бе донесъл старинни запалки и табакера, чакмак от ръчно ковано желязо, изработен във Венеция отпреди 200 години, както и специален брой на в.„Краевед” от 1995 г , посветен изцяло на отглеждането на тютюна по българските земи. Присъстващите видяха и 3-метрова артинсталация на тютюн.
Богатата програма продължи с изпълнение на световноизвестната басистка проф. д-р Петя Бъговска, която сподели, че срещите в България са винаги най – вълнуващи, смесеният хор за автентичен фолклор при читалище „Родопски фар 1938”кв.Гледка, 86-годишната солистка Димитрия Кушкиева, танцовата група при читалището в село Широко поле.Народното веселие завърши с дълго хоро, на което се заловиха и млади, и стари. Фестивалът на терлика в Дъждовница завърши с празничен кешкек в местната джамия.

Новината е посетена: 1675 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

АНКЕТИ


[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2018, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Онлайн магазин за дрехи AJ Fashion - дамски,мъжки и детски дрехи