Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Националният празник на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите” в Кърджали става на 10 години

 05 Октомври 2017

За десета поредна година гр.Кърджали ще бъде домакин на Националния празник на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите”. Той е посветен на 21 октомври Деня на Кърджали. Националната проява включва два конкурса: Национален конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на Родопите” и Национален конкурс по фотография „Фотоприказки”.
Организатори на проявата са МОН, Национален дворец на децата, РУО – Кърджали, Община Кърджали и ОДК – Кърджали. Проявата е включена в Националния календар на МОН за изяви по интереси на деца и ученици за учебната 2017/2018 г.

Националният празник на детското изкуство “ Вълшебният свят на Родопите” има за цел да запознае участниците с разнообразието, колорита, богатата духовна култура на Източните Родопи и да създаде подходяща творческа атмосфера за изява на талантливите деца от цяла България.
Темата „Вълшебният свят на Родопите” предоставя възможност на децата да разгърнат своето въображение и мечти като се направи творческа интерпретация във всички възможни посоки: минало, настояще и бъдеще, исторически забележителности, етнографски мотиви (шевици, носии, бит), природни феномени, паметници на културата, символи на град Кърджали и региона, мултиетническа фолклорна среда и съвремие.
През изминалите девет години магията на Родопите и нейното минало, настояще и бъдеще вдъхновиха над 5 000 деца от над 100 града и села от страната, които участваха със свои рисунки и фотографии в Националния празник на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите”.
В Националния конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на Родопите” могат да участват всички деца и ученици на възраст от 6 до 18 г. Няма ограничение в техниката на рисуване. Всяко дете може да участва в конкурса с не повече от 2 творби. Размерите на рисунката трябва да са 35/50 см.
Оценка и класиране на участниците ще се извърши в три възрастови групи:
І група: 6 – 10 г.; ІІ група: 11 – 14 г.; ІІІ група: 15 – 18 г.
В Националния конкурс по фотография „Фотоприказки” могат да участват ученици от V до ХІІ клас. Категории: Художествена фотография и Пейзаж. Оценка и класиране на участниците и в двете категории ще се извърши в две възрастови групи: V – VІІІ кл. и ІХ – ХІІ кл.

Участниците в двата конкурса трябва да изпратят своите творби най-късно до 20.10.2017 г. на адрес: 6600 гр.Кърджали, ул.”Полковник Дервингов” 1 ,ОДК.


 Прочитания: 2085 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign