МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
Декларации за конфликт
      на интереси

Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2017
Спортен календар 2017
Телефонен указател
Работно време
Банкови сметки
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg


Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
15 Декември 2017
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[11 Октомври 2017]

40 години от най-бързата соло-обиколка на земята на кап. Георги Георгиев „От Хавана до Хавана за 202 дни”На 20 декември т.г. се навършват 40 години от най-дългата морска обиколка около Земята с яхтата „Кор Кароли” (от 20 декември 1976-та до 20 декември 1977 г.), осъществена от самотния мореплавател и легендарен ветроходец кап. Георги Георгиев, роден в Кърджали. По този повод БНР Радио Варна с помощта на партньори подготви и представи през септември изложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни”, посветена на едно от най-значимите за българското ветроходство постижения – околосветското самотно плаване на кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“. Експозицията съдържа уникални архивни фотоси от подготовката и околосветската обиколка, аудиозаписи и предмети от това световно събитие, вписано в изданието за 1981-1882 г. на книгата на Гинес така: „Най-бърза соло обиколка на света с еднокорпусен съд по време: „Кор Кароли” – 29 фута, 9 инча. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ (България); Хавана, Куба – 20 декември 1976 г., Хавана, Куба – 20 декември 1977 г.; 201,9 дни (201 дни, 21 часа и 36 минути)…”.
За представяне на тази експозиция в родния Кърджали и за жива връзка между подвига на капитана, новите поколения кърджалийци и двата града, екипът на БНР Радио Варна и Фондация „Кор Кароли“ поканиха за партньори: БНР Радио Кърджали, в. Нов живот като медия, която първа повдига въпроса за паметник на мореплавателя, и Арт движение КРЪГ като представител на Инициативния комитет, който през 2015 г. по повод 85-годишнината от рождението на ветроходеца (1930-1980) осъществи дългогодишната мечта за паметник на световния рекордьор във ветроходството в централната градска част на Кърджали, създаден от оригинален реставриран барелеф върху нова 2-тонна конструкция. На юбилейната за околосветската обиколка дата 20 декември изложбата на БНР Радио Варна & Партньори Кърджали ще бъде представена в артгалерията на бул. „Тракия“ 3 от 19.00 ч., като по скайп ще се включат приятели и съмишленици на капитана от Варна и Лондон.
Същият ден във Варна за 38 път ще се проведе церемонията за връчване на годишната награда за ветроходство у нас – Златен глобус "Кор Кароли", за която медиите от Кърджали този път ще са между първите информирани. Наградата е учредена в чест на голямото постижение на кап. Георги Георгиев и в негова памет, след ранната му смърт през 1980 г. Тя се връчва всяка година на 20 декември на осъществилия (или осъществилите) най-добро българско ветроходно постижение през годината. До 1992 г. идеята е поддържана от Яхт Клуб “Кап. Георги Георгиев – Порт Варна”, а след това е създадена специална фондация "Кор Кароли", като основните й цели са: определяне на носителите, организиране на церемонията по връчване на наградата, стимулиране и пропагандиране на ветроходството в България. Нейният председател кап. Тома Томов пристигна в Кърджали и поздрави кърджалийци при откриване на паметника на именития ветроходец през юни 2015 г., на което присъстваха много гости, а кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и тогавашият областен управител Илия Илиев поднесоха официални приветствия, цветя и венци с почит към делото на незабравимия син на нашия град. "Кап. Георги Георгиев завинаги хвърли котвата в центъра на Кърджали – отбеляза при откриването инж. Хасан Азис. – Кърджали не е морски град, но е дал един от най-смелите моряци в цялата история на нашата страна, чрез който с едно околосветско мореплаване на една яхта сме се прославили по целия свят. Един град, който се намира между две малки "морета" – язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец" даде най-смелия моряк в страната ни.“
През идващия ноември представители на Инициативния комитет, Арт движение Кръг и СУ „Петко Р. Славейков“ ще организират мини конференция „Кърджали – планинското пристанище“, посветена на подвига на незабравимия син и почетен гражданин на града кап. Георги Георгиев. В подготовка за отбелязване на юбилейната годишнина от Лондон ще се включи и близкият приятел на капитана г-н Кирил Костов – дългогодишен експерт в Български морски флот и в СО „Воден транспорт", някогашен главен директор на външнотърговското предприятие „Корабоимпекс", дългогодишен директор на фирмата на ВМФ в Лондон „Balkan and Black Sea Shipping Company" и търговски представител в посолството ни в Лондон, вече пенсионер.

Новината е посетена: 494 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

АНКЕТИ


[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2017, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Вили Болярка