Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

40 години от най-бързата соло-обиколка на земята на кап. Георги Георгиев „От Хавана до Хавана за 202 дни”

 11 Октомври 2017

На 20 декември т.г. се навършват 40 години от най-дългата морска обиколка около Земята с яхтата „Кор Кароли” (от 20 декември 1976-та до 20 декември 1977 г.), осъществена от самотния мореплавател и легендарен ветроходец кап. Георги Георгиев, роден в Кърджали. По този повод БНР Радио Варна с помощта на партньори подготви и представи през септември изложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни”, посветена на едно от най-значимите за българското ветроходство постижения – околосветското самотно плаване на кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“. Експозицията съдържа уникални архивни фотоси от подготовката и околосветската обиколка, аудиозаписи и предмети от това световно събитие, вписано в изданието за 1981-1882 г. на книгата на Гинес така: „Най-бърза соло обиколка на света с еднокорпусен съд по време: „Кор Кароли” – 29 фута, 9 инча. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ (България); Хавана, Куба – 20 декември 1976 г., Хавана, Куба – 20 декември 1977 г.; 201,9 дни (201 дни, 21 часа и 36 минути)…”.
За представяне на тази експозиция в родния Кърджали и за жива връзка между подвига на капитана, новите поколения кърджалийци и двата града, екипът на БНР Радио Варна и Фондация „Кор Кароли“ поканиха за партньори: БНР Радио Кърджали, в. Нов живот като медия, която първа повдига въпроса за паметник на мореплавателя, и Арт движение КРЪГ като представител на Инициативния комитет, който през 2015 г. по повод 85-годишнината от рождението на ветроходеца (1930-1980) осъществи дългогодишната мечта за паметник на световния рекордьор във ветроходството в централната градска част на Кърджали, създаден от оригинален реставриран барелеф върху нова 2-тонна конструкция. На юбилейната за околосветската обиколка дата 20 декември изложбата на БНР Радио Варна & Партньори Кърджали ще бъде представена в артгалерията на бул. „Тракия“ 3 от 19.00 ч., като по скайп ще се включат приятели и съмишленици на капитана от Варна и Лондон.
Същият ден във Варна за 38 път ще се проведе церемонията за връчване на годишната награда за ветроходство у нас – Златен глобус "Кор Кароли", за която медиите от Кърджали този път ще са между първите информирани. Наградата е учредена в чест на голямото постижение на кап. Георги Георгиев и в негова памет, след ранната му смърт през 1980 г. Тя се връчва всяка година на 20 декември на осъществилия (или осъществилите) най-добро българско ветроходно постижение през годината. До 1992 г. идеята е поддържана от Яхт Клуб “Кап. Георги Георгиев – Порт Варна”, а след това е създадена специална фондация "Кор Кароли", като основните й цели са: определяне на носителите, организиране на церемонията по връчване на наградата, стимулиране и пропагандиране на ветроходството в България. Нейният председател кап. Тома Томов пристигна в Кърджали и поздрави кърджалийци при откриване на паметника на именития ветроходец през юни 2015 г., на което присъстваха много гости, а кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и тогавашият областен управител Илия Илиев поднесоха официални приветствия, цветя и венци с почит към делото на незабравимия син на нашия град. "Кап. Георги Георгиев завинаги хвърли котвата в центъра на Кърджали – отбеляза при откриването инж. Хасан Азис. – Кърджали не е морски град, но е дал един от най-смелите моряци в цялата история на нашата страна, чрез който с едно околосветско мореплаване на една яхта сме се прославили по целия свят. Един град, който се намира между две малки "морета" – язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец" даде най-смелия моряк в страната ни.“
През идващия ноември представители на Инициативния комитет, Арт движение Кръг и СУ „Петко Р. Славейков“ ще организират мини конференция „Кърджали – планинското пристанище“, посветена на подвига на незабравимия син и почетен гражданин на града кап. Георги Георгиев. В подготовка за отбелязване на юбилейната годишнина от Лондон ще се включи и близкият приятел на капитана г-н Кирил Костов – дългогодишен експерт в Български морски флот и в СО „Воден транспорт", някогашен главен директор на външнотърговското предприятие „Корабоимпекс", дългогодишен директор на фирмата на ВМФ в Лондон „Balkan and Black Sea Shipping Company" и търговски представител в посолството ни в Лондон, вече пенсионер.


 Прочитания: 1709 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign