МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
Декларации за конфликт
      на интереси

Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2017
Спортен календар 2017
Телефонен указател
Работно време
Банкови сметки
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg


Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
17 Януари 2018
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[17 Октомври 2017]

Тракийският конник /Херос/ и гръцки богове представят тази вечер в музея


[Още снимки]

Тази вечер от 17.30 часа в Регионалния исторически музей ще бъде представена изложбата „Боговете на траките – бронзова пластика от светилището при село Дрангово”, която включва 39 уникални бронзови статуетки, свързани с религиозните вярвания на траките, датирани към първи век преди новата ера – трети век от новата. Изложбата е част от културните прояви, посветени на Деня на Кърджали – 21 октомври, на която дата преди 105 години Кърджали влиза в границите на България.
Статуетките в голямата си част са на Тракийския конник известен като Херос – най-популярното божество на тракийските племена, населяващи Родопите в периода 1-ви век пр.н.е. до края на 3-ти и началото на 4-ти век от новата. Любопитното е, че в изложбата са включени и фигурки на древногръцките богове Зевс, Хера, Хермес, Аполон. Тази колекция показва божествата на траките, населяващи Родопите, разказа Даниела Коджаманова, директор на Регионалния исторически музей Кърджали.
И още нещо уникално има в тази изложба на статуетки на тракийските богове /и не само тракийски/. Тя се появява със закъснение от 5 години, а в основата й стои иманярска история.
През 2012 година в следствие на иманярски действия жител на пограничното кирковско село Дрангово с металотърсач открива бронзовите статуетки на място край граничната бразда, което в последствие се оказва тракийско светилище. Много бързо служителите на БОП, тогава служба към РД на МВР, попадат на следите му и предотвратяват разпиляването и разнасянето на тази находка, разказа Даниела Коджаманова. Тя самата има възможност да види бронзовите фигурки в деня, в който са били задържани в качеството си на вещо лице. Видяла и самото място, където са намерени. „Това, което е интересно е, че светилището се намира на самата граница между България и Гърция, като граничната бразда го разделя на две сравнително еднакви части. Тоест имаме ситуация, в която съвременната граница разделя един археологически паметник и илюстрация, как съвременните граници разкъсват културното наследство на планината”, коментира Коджаманова.
По думите й могат да се направят паралели с намереното край Дрангово и находки не само от Перперикон и Татул, а и на още много места на Родопите. „Те показват една древна култура, която за съжаление ние все още не сме разкрили изцяло. Показват обаче интензивен живот в тази част на Родопите през периода 1-ви век преди новата ера – 3-ти век след новата”, каза още директорът на Регионалния исторически музей Даниела Коджаманова.

Новината е посетена: 937 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

ИЗБОРИ

АНКЕТИ


[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2018, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Онлайн магазин за дрехи AJ Fashion - дамски,мъжки и детски дрехи