Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тържествена сесия на Общинския съвет по случай Деня на Кърджали -21 октомври

 21 Октомври 2017

С химна на България и на Обединена Европа започна днешната тържествена сесия на Общински съвет Кърджали, посветена на 21 октомври – Ден на Кърджали и 105 години от освобождението на града. Първи към присъстващите в залата към всички кърджалийци, чрез прякото предаване на тържествената сесия по кабелната мрежа на радио Кърджали, се обърна председателят на Общински съвет Раиф Мустафа.
В словото си той припомни важността на историческата дата 21 октомври и изрази увереност, че всички искрено желаят Кърджали да има икономически просперитет и социален напредък, да бъде спокоен и мирен град, което можем да бъде постигнато с общите усилия на всички.
На тържествената сесия присъстваха и много официални гости. Сред тях бяха зам.- председателят на Народното събрание Цвета Караянчава, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и останалите народни представители от района Адлен Шефкет, Ерол Мехмед и Александър Симов, областният управител Никола Чанев, делегации от градовете Мароня и Ясмос, Гърция, Чорлу, Турция, Междидие, Румъния и Наталия Лисенкова- зам.-председател на Донското казачество от град Тула, Русия, омбудсманът Расим Муса, кметове на общини и председатели на общински съвети, бивши кметове на Кърджали, кметове на населени места, шефове на държавни институции, представители на бизнеса, културни и просветни деятели, граждани.
Всички те поздравиха жителите на общината по случай 21 октомври и пожелаха здраве,благоденствие, напредък и просперитет.
Бяха получени и много поздравителни адреси, сред тях от президента Румен Радев, от министър-председателя Бойко Борисов, НСОРБ и много общини в страната.
Кметът инж. Хасан Азис честити празника на своите съграждани и връчи почетен знак на община Кърджали – златен на родения в Кърджали д-р Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски” в столицата за изключителния му принос и иновации в областта на съвременната интервенционална неврорентгенология. Председателят Раиф Мустафа поздрави дългогодишния общински съветник и областен лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров по случай неговия 60–годишен юбилей.


Акценти от Отчета на кмета инж. Хасан Азис

В отчета кметът подчерта, че приоритет на общинското ръководство продължават да бъдат инвестициите в образованието. В тази връзка той припомни, че е подписан договор за изпълнение на проект “Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали” на обща стойност 13 863 049 лв. Финансирането е по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. „Привличането на частни инвестиции, означава заетост за местните хора”, каза г-н Азис и посочи, че преди месец е направена първа копка на нов високотехнологичен завод за токозахранващи системи. Инвестицията е на стойност 32 милиона лева, като първоначално в него ще работят 120 квалифицирани специалисти, а когато бъде завършена втората част през 2019 г., броят на работните места ще достигне 600. ”Така градът ни направи своята следваща крачка към световните пазари. Стъпването в Кърджали на една такава голяма фирма с ориентирано производство към 56 страни в света говори красноречиво за много добрата оценка, която се дава за политиката на местната власт”, допълни инж. Азис. В годишния отчет бе акцентирано, че за изпълнение на различни видове СМР на 23 обекта по водоснабдяване и канализация в населени места в община Кърджали през периода август 2016г.- септември 2017г.са инвестирани 8 125 000лв. Извършени са корекции на дерета и изграждане на дъждовни колектори за 1 594 000лв. в кв. Байкал, в селата Мост,Чифлик, Айрово, Звезделина, Мургово, Жинзифово, Широко поле, Резбарци. Градоначалникът съобщи, че през 2017 г е започнато санирането на 29 многофамилни жилищни сгради. Очакванията са, че фирмите ще се справят в сроковете, заложени в договорите и строителните дейности ще приключат до зимата. Три сгради вече са напълно санирани.Курбан за здраве направиха живеещите в първия саниран блок - бл.17 в кв.“Възрожденци“. Инж. Азис заяви, че общинското ръководство продължава да провежда адекватна социална политика, насочена към задоволяване потребностите на хората в неравностойно положение. Подчерта също, че 2017 г. може да се окачестви като годината на спорта за община Кърджали. Приключват ремонтните дейности на два големи спортни обекта – закрит плувен басейн „Арпезос“ и стадион „Дружба“, който отговаря на националните и европейски стандарти за провеждането на футболни състезания.

Още снимки
 Прочитания: 3184 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign