Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Димитър Златев е тазгодишният носител на наградата „Петя Караколева”

 23 Ноември 2017Лауреат на тазгодишната Национална награда за детска литература „Петя Караколева” е писателят Димитър Златев за книгата му „Кой съм аз. Гатанки за малки и големи“. Той е 13-тият носител на приза, учреден през 2004-та от Съюза на българските писатели и Община Кърджали. Тържествената церемония по връчването на приза се състоя снощи в големия салон на читалище „Обединение 1913”. Петчленно жури с председател известният поет, писател, драматург и издател Петър Анастасов и членове Банко Банков, Благовеста Касабова, Елица Мавродинова и Петър Хаджинаков имаше сериозната задача да определи най-достойната книга сред представените в конкурса заглавия.
„Тази награда се утвърди в календара на българските литературни награди в страната, много търсени са книгите, за които се връчва и от името на СБП благодаря на община Кърджали, която организира и финансира тази награда. Книгата „Кой съм аз?”включва очарователни гатанки, те на са традиционните гатанки от едно –две изречения, а са разработени като цели стихотворения, много интересни и много забавни. Честитя наградата на Димитър Златев и на цялата литературна общност на Кърджали”, сподели председателят на журито Петър Анастасов и допълни, че детската книжка винаги ще има своето значение за най-младото поколение. Любовта към книгата трябва да се възпитава още в ранна детска възраст и това е ролята на писателите.
Поради здравословни причини лауреатът Димитър Златев не успя да пристигне в Кърджали и лично да получи статуетката. Тържествената церемония по награждаването бе уважена от заместник-кмета на общината Веселина Тихомирова Присъстваха местни автори, директорът на РБ „ Н.Вапцаров” Уляна Ганева, Камелия Чолакова, секретар на НЧ „Обединение 1913”, много малки читатели, ученици, родители. Деца от танцови и музикални школи при НЧ „Обединение 1913” и ОДК изнесоха богата програма от танци и песни.
Димитър Златев е роден през 1936 г. в село Бенковски, Пловдивско. Възпитаник е на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Близо 40 години е гимназиален учител и преподавател по литература в Педагогическия институт – Смолян, прераснал сега във Филиал към Пловдивския университет. Активна литературна дейност развива от 1968 г. Публикува свои стихове, статии, преводи в централни и регионални издания. Автор е на книгите: „Дъбове в града” /1990/, „Разговор с изплашения заяк” /1991/, „Прости чудеса” /1994/, „Ангелът” /1997/, „Миграцията в огледалото на поезията” /1997/ „Терзания човешки” /2000/, „Кавал в подлеза” /2002/, „Предания край Рожен” /2004/, „Най-насъщният хляб” /2006/, „Отворена клетка” /2006/. Носител е на много награди от литературни конкурси. Член е на СБП.
Призът на името на детската писателка Петя Караколева е учреден от община Кърджали и Съюза на българските писатели през 2004 г., а автор на статуетката е скулпторът Емил Пенчев.Лауреати на Националната награда „Петя Караколева” досега са били Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич, Румяна Капинчева, Мая Дългъчева, Петя Александрова и Юлия Момчилова.

Още снимки
 Прочитания: 2450 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign