Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

На 20 декември Кърджали отново ще почете своя син капитан Георги Георгиев

 11 Декември 2017

Уникалното партньорство между БНР Варна, БНР Кърджали, в. Нов живот и Арт движение Кръг, към което се присъединиха Морски клуб „Ангел Петров-Йошката”, СУ „Славейков” и отделни личности, направи възможно Кърджали отново да заговори за своя син – рекордьорът на „Гинес” кап. Георги Георгиев.
На 20 декември от 18.00 ч. в Арт галерия КРЪГ се открива изложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни” с архивни фотографии, материали и уникални аудио- записи, посветена на 40 години от неговата околосветска обиколка по посока „изток-запад” с яхтата „Кор Кароли”, която той стартира на 20 декември 1976 г. от Хавана и акостира отново там на 20 декември 1977-ма за рекордно кратко време. Заради този уникален в историята на ветроходството рекорд кап. Георги Георгиев е наричан Яхтсмен № 1 на България за всички времена. Той е почетен гражданин на Кърджали и Варна, а през 2015 г. Инициативен комитет вдигна паметник на капитана в центъра на Кърджали в чест на неговата 85-годишнина, като възстанови някогашния съществувал в района на язовирната стена барелеф върху 4-тонен постамент.
Изложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни” първо е показана във Варна по инициатива на БНР Варна. В Кърджали реализацията й беше предшествана от миниконференция на тема „Морските мечти на Кърджали” в СУ „Петко Славейков” с участието на много младежи, както и от серия публикации в партньорските медии.
За да поддържат незабравим огъня на преклонението пред подвига на моряка, в негова памет последователите му са създали награда за най-добро българско ветроходно постижение през годината – Златен глобус “Кор Кароли”, която се връчва всяка година на 20 декември на тържествена церемония във Варна от Фондация „Кор Кароли”. Тазгодишната церемония е 38-ма по ред и ще отбележи 40-годишнината с вълнуващи тържества в морската столица.
Двете събития – връчването на наградите във Варна и откриването на изложбата в Кърджали – ще се срещнат в жив стрийминг между участниците в двата града, в които кап. Георги Георгиев е живял и осъществявал мечтите си.
На 20 декември в 12.00 ч. граждани и институции ще могат да поднесат венци и цветя на паметника на капитана в градската градина – като жест към незабравимия син на Кърджали.


 Прочитания: 2330 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign