Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът на Кърджали се включи активно в Националната седмица на четенето

 13 Декември 2017

Днес кметът на Кърджали инж. Хасан Азис се включи активно в Националната седмица на четенето, инициирана от МОН и РУО Кърджали, която се провежда от 11 до 15 декември. На гости в приемната на общината дойдоха ученици от Езиковата гимназия „Христо Ботев”, членове на клубовете, създадени по проект „Твоят час” - „Публична реч”, „Език мой”, „Добродетели” и „Приятели на книгата”. Те обясниха на градоначалника, че са подели кампания „Да дадем нов живот на старите книги”, по време на която са решили да съберат стари книги и да ги даряват на граждани и институции. От своя страна градоначалникът прочете абзац от книгата на Людмила Филипова „Войната на буквите”, след което подари на младите Ботевци албума „Кърджали – поглед към миналото” със стари снимки и откъси от историята на родопския град.
Днешното гостуване на учениците от ЕГ „Христо Ботев” беше поредната тяхна инициатива във връзка с Националната седмица на четенето, в която се включиха и ученици със специални образователни потребности.
Във вторник ученици от клубните форми на проект „Твоят час” организираха маратон на четенето в актовата зала на училището и представиха откъси от любими книги.
Членовете на клуб „Публична реч” се включиха в подготвената радио рубрика на Общинско радио Кърджали, посветена на творчеството на талантливата детска писателка Петя Караколева. Те представиха части от творби на писателката, включени в новата колекция романи издадени през тази година, както и нейни стихове.
В гимназията бе организирана и дарителска кампания „Да дадем нов живот на старите книги”, в която се включиха много ученици. Те донесоха любими свои книги от домашните си библиотеки с идеята те да бъдат раздадени на граждани и на представители на различни институции в града, които да се включат в изнесеният маратон на четенето. Той е двудневен и бе открит тази сутрин от директорът на гимназията Йорданка Чавдарова и нейният заместник Радка Попгеоргиева. Пред сградата на учебното заведения те прочетоха абзаци от новоиздадената книга „Войната на буквите” на Людмила Филипова и заедно с учениците обмениха мнение за нея и за четеното като общочовешка ценност. Всички си размениха книги, а по-късно една нетрадиционна и атрактивна кола, напомняща изключително на колата на филмовите герои Фред и Барни от „Семейство Флинстоун”, изработена от дърво и картон, натоварена с книги, тръгна на „пътешествие” из града.
Първата спирка бе Окръжна прокуратура, където бе дадена възможност на служители и прокурори да се включат в маратона на четенето и да прочетат определени абзаци от подготвените от тях книги. По-късно количката на Фред и Барни, следвана от още две ръчни колички натоварени с книги, тръгнаха по централните улици на града. Една от спирките бе паметникът на Васил Левски, където учениците призоваха и млади и стари да се включат в маратона на четенето. Кърджалийци се оказаха изключително отзивчиви и така в пространството около паметника зазвучаха тестове от различни творби. Минувачи спираха и поемаха щафетата, продължавайки маратона на четенето. Хората бяха изключително поласкани от подарените книги и се снимаха с учениците.
Изнесеният маратон на четенето продължава и утре. Колата на Фред и Барни с любими книги ще спре утре сутрин пред сградата на Бизнес инкубатора, където ще се проведе декемврийското заседание на Общински съвет Кърджали. Преди началото му младежите ще предложат на общинските съветници да прочетат пасажи от любими книги и станат част от инициативата „ Да дадем нов живот на старите книги”.

Още снимки
 Прочитания: 2477 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign